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(h) For the reasons indicated above, 
it is the opinion of the Board of Gov-
ernors that the extension of credit here 
involved is not of the kind which the 
margin requirements are intended to 
regulate and that the transaction de-
scribed does not involve an unlawful 
extension of credit as far as this part is 
concerned. 

(i) The foregoing interpretation re-
lates, of course, only to cases of the 
type described. It should not be re-
garded as governing any other situa-
tions; for example, the interpretation 
does not deal with cases where securi-
ties are being transferred to someone 
other than the issuer, or to the issuer 
for a purpose other than immediate re-
tirement. Whether the margin require-
ments are inapplicable to any such sit-
uations would depend upon the rel-
evant facts of actual cases presented. 

[27 FR 12346, Dec. 13, 1962] 

§ 220.120 [Reserved] 

§ 220.121 Applicability of margin re-
quirements to joint account be-
tween two creditors. 

(a) The Board has recently been 
asked whether extensions of credit in a 
joint account between two brokerage 
firms, a member of a national securi-
ties exchange (‘‘Firm X’’) and a mem-
ber of the National Association of Se-
curities Dealers (‘‘Firm Y’’) are subject 
to the margin requirements of this part 
(Regulation T). It is understood that 
similar joint accounts are not uncom-
mon, and it appears that the margin 
requirements of the regulation are not 
consistently applied to extensions of 
credit in the accounts. 

(b) When the account in question was 
opened, Firm Y deposited $5,000 with 
Firm X and has made no further de-
posit in the account, except for the 
monthly settlement described below. 
Both firms have the privilege of buying 
and selling specified securities in the 
account, but it appears that Firm X 
initiates most of the transactions 
therein. Trading volume may run from 
half a million to a million dollars a 
month. Firm X carries the ‘‘official’’ 
ledger of the account and sends Firm Y 
a monthly statement with a complete 
record of all transactions effected dur-
ing the month. Settlement is then 

made in accordance with the agree-
ment between the two firms, which 
provides that profits and losses shall be 
shared equally on a fifty-fifty basis. 
However, all transactions are con-
firmed and reconfirmed between the 
two on a daily basis. 

(c) Section 220.3(a) provides that 

All financial relations between a creditor 
and a customer, whether recorded in one 
record or in more than one record, shall be 
included in and be deemed to be part of the 
customer’s general account with the cred-
itor, * * *. 

and § 220.2(c) defines the term ‘‘cus-
tomer’’ to include 

* * * any person, or any group of persons 
acting jointly, * * * to or for whom a cred-
itor is extending or maintaining any credit 
* * * 

In the course of a normal month’s oper-
ations, both Firm X and Firm Y are at 
one time or another extending credit to 
the joint account, since both make pur-
chases for the account that are not 
‘‘settled’’ until the month’s end. Con-
sequently, the account would be a 
‘‘customer’’ within the above defini-
tion. 

(d) Section 220.6(b) provides, with re-
spect to the account of a joint adven-
ture in which a creditor participates, 
that 

* * * the adjusted debit balance of the ac-
count shall include, in addition to the items 
specified in § 220.3(d), any amount by which 
the creditor’s contribution to the joint ad-
venture exceeds the contribution which he 
would have made if he had contributed mere-
ly in proportion to his right to share in the 
profits of the joint adventure. 

In addition, the final paragraph of 
§ 220.2(c) states that the definition of 
‘‘customer’’ 

* * * includes any joint adventure in which 
a creditor participates and which would be 
considered a customer of the creditor if the 
creditor were not a participant. 

(e) The above provisions clearly 
evince the Board’s intent that the reg-
ulation shall cover trading accounts in 
which a creditor participates. If addi-
tional confirmation were needed, it is 
supplied by the fact that the Board 
found it needful specifically to exempt 
from ordinary margin requirements 
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