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to journeymen shall not be greater 
than permitted by the terms of the pro-
gram. 

(c) In the event a program which was 
recognized or approved prior to August 
20, 1975, is modified, revised, extended, 
or renewed, the changes in the program 
or its renewal must be approved by the 
Employment and Training Administra-
tion before they may be placed into ef-
fect.

§ 5.17 Withdrawal of approval of a 
training program. 

If at any time the Employment and 
Training Administration determines, 
after opportunity for a hearing, that 
the standards of any program, whether 
it is one recognized or approved prior 
to August 20, 1975, or a program subse-
quently approved, have not been com-
plied with, or that such a program fails 
to provide adequate training for par-
ticipants, a contractor will no longer 
be permitted to utilize trainees at less 
than the predetermined rate for the 
classification of work actually per-
formed until an acceptable program is 
approved.

Subpart B—Interpretation of the 
Fringe Benefits Provisions of 
the Davis-Bacon Act

SOURCE: 29 FR 13465, Sept. 30, 1964, unless 
otherwise noted.

§ 5.20 Scope and significance of this 
subpart. 

The 1964 amendments (Pub. L. 88–349) 
to the Davis-Bacon Act require, among 
other things, that the prevailing wage 
determined for Federal and federally-
assisted construction include: (a) The 
basic hourly rate of pay; and (b) the 
amount contributed by the contractor 
or subcontractor for certain fringe ben-
efits (or the cost to them of such bene-
fits). The purpose of this subpart is to 
explain the provisions of these amend-
ments. This subpart makes available in 
one place official interpretations of the 
fringe benefits provisions of the Davis-
Bacon Act. These interpretations will 
guide the Department of Labor in car-
rying out its responsibilities under 
these provisions. These interpretations 
are intended also for the guidance of 
contractors, their associations, labor-

ers and mechanics and their organiza-
tions, and local, State and Federal 
agencies, who may be concerned with 
these provisions of the law. The inter-
pretations contained in this subpart 
are authoritative and may be relied 
upon as provided for in section 10 of the 
Portal-to-Portal Act of 1947 (29 U.S.C. 
359). The omission to discuss a par-
ticular problem in this subpart or in 
interpretations supplementing it 
should not be taken to indicate the 
adoption of any position by the Sec-
retary of Labor with respect to such 
problem or to constitute an adminis-
trative interpretation, practice, or en-
forcement policy. Questions on matters 
not fully covered by this subpart may 
be referred to the Secretary for inter-
pretation as provided in § 5.12.

§ 5.21 [Reserved]

§ 5.22 Effect of the Davis-Bacon fringe 
benefits provisions. 

The Davis-Bacon Act and the pre-
vailing wage provisions of the related 
statutes listed in § 1.1 of this subtitle 
confer upon the Secretary of Labor the 
authority to predetermine, as min-
imum wages, those wage rates found to 
be prevailing for corresponding classes 
of laborers and mechanics employed on 
projects of a character similar to the 
contract work in the area in which the 
work is to be performed. See para-
graphs (a) and (b) of § 1.2 of this sub-
title. The fringe benefits amendments 
enlarge the scope of this authority by 
including certain bona fide fringe bene-
fits within the meaning of the terms 
‘‘wages’’, ‘‘scale of wages’’, ‘‘wage 
rates’’, ‘‘minimum wages’’ and ‘‘pre-
vailing wages’’, as used in the Davis-
Bacon Act.

§ 5.23 The statutory provisions. 
The fringe benefits provisions of the 

1964 amendments to the Davis-Bacon 
Act are, in part, as follows:

(b) As used in this Act the term ‘‘wages’’, 
‘‘scale of wages’’, ‘‘wage rates’’, ‘‘minimum 
wages’’, and ‘‘prevailing wages’’ shall in-
clude— 

(1) The basic hourly rate of pay; and 
(2) The amount of— 
(A) The rate of contribution irrevocably 

made by a contractor or subcontractor to a 
trustee or to a third person pursuant to a 
fund, plan, or program; and 
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(B) The rate of costs to the contractor or 
subcontractor which may be reasonably an-
ticipated in providing benefits to laborers 
and mechanics pursuant to an enforceable 
commitment to carry out a financially re-
sponsible plan or program which was com-
municated in writing to the laborers and me-
chanics affected,

for medical or hospital care, pensions on re-
tirement or death, compensation for injuries 
or illness resulting from occupational activ-
ity, or insurance to provide any of the fore-
going, for unemployment benefits, life insur-
ance, disability and sickness insurance, or 
accident insurance, for vacation and holiday 
pay, for defraying costs of apprenticeship or 
other similar programs, or for other bona 
fide fringe benefits, but only where the con-
tractor or subcontractor is not required by 
other Federal, State, or local law to provide 
any of such benefits * * *.

§ 5.24 The basic hourly rate of pay. 
‘‘The basic hourly rate of pay’’ is 

that part of a laborer’s or mechanic’s 
wages which the Secretary of Labor 
would have found and included in wage 
determinations prior to the 1964 
amendments. The Secretary of Labor is 
required to continue to make a sepa-
rate finding of this portion of the wage. 
In general, this portion of the wage is 
the cash payment made directly to the 
laborer or mechanic. It does not in-
clude fringe benefits.

§ 5.25 Rate of contribution or cost for 
fringe benefits. 

(a) Under the amendments, the Sec-
retary is obligated to make a separate 
finding of the rate of contribution or 
cost of fringe benefits. Only the 
amount of contributions or costs for 
fringe benefits which meet the require-
ments of the act will be considered by 
the Secretary. These requirements are 
discussed in this subpart. 

(b) The rate of contribution or cost is 
ordinarily an hourly rate, and will be 
reflected in the wage determination as 
such. In some cases, however, the con-
tribution or cost for certain fringe ben-
efits may be expressed in a formula or 
method of payment other than an 
hourly rate. In such cases, the Sec-
retary may in his discretion express in 
the wage determination the rate of 
contribution or cost used in the for-
mula or method or may convert it to 
an hourly rate of pay whenever he finds 
that such action would facilitate the 

administration of the Act. See 
§ 5.5(a)(1)(i) and (iii).

§ 5.26 ‘‘* * * contribution irrevocably 
made * * * to a trustee or to a third 
person’’. 

Under the fringe benefits provisions 
(section 1(b)(2) of the Act) the amount 
of contributions for fringe benefits 
must be made to a trustee or to a third 
person irrevocably. The ‘‘third person’’ 
must be one who is not affiliated with 
the contractor or subcontractor. The 
trustee must assume the usual fidu-
ciary responsibilities imposed upon 
trustees by applicable law. The trust or 
fund must be set up in such a way that 
in no event will the contractor or sub-
contractor be able to recapture any of 
the contributions paid in or any way 
divert the funds to his own use or ben-
efit. Although contributions made to a 
trustee or third person pursuant to a 
benefit plan must be irrevocably made, 
this does not prevent return to the con-
tractor or subcontractor of sums which 
he had paid in excess of the contribu-
tions actually called for by the plan, as 
where such excess payments result 
from error or from the necessity of 
making payments to cover the esti-
mated cost of contributions at a time 
when the exact amount of the nec-
essary contributions under the plan is 
not yet ascertained. For example, a 
benefit plan may provide for definite 
insurance benefits for employees in the 
event of the happening of a specified 
contingency such as death, sickness, 
accident, etc., and may provide that 
the cost of such definite benefits, ei-
ther in full or any balance in excess of 
specified employee contributions, will 
be borne by the contractor or subcon-
tractor. In such a case the return by 
the insurance company to the con-
tractor or subcontractor of sums paid 
by him in excess of the amount re-
quired to provide the benefits which, 
under the plan, are to be provided 
through contributions by the con-
tractor or subcontractor, will not be 
deemed a recapture or diversion by the 
employer of contributions made pursu-
ant to the plan. (See Report of the Sen-
ate Committee on Labor and Public 
Welfare, S. Rep. No. 963, 88th Cong., 2d 
Sess., p. 5.)
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