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2 The patented standards for the BTB test 
may be obtained from the Texas Veterinary 
Medial Center, College of Veterinary Medi-
cine, Texas A&M University, College Sta-
tion, TX, or from the Deer Research Labora-
tory, Department of Microbiology, Univer-
sity of Otago, P.O. Box 56, Dunedin, New Zea-
land. 

(3) Interpretation of a BTB test will 
be in accordance with the patented 
standards for the BTB test 2 and the 
classification requirements described 
in § 77.34(c). 

(f) Captive cervids eligible for testing. 
Except as provided in § 77.35(a)(1) and 
§ 77.36(a)(1), testing of herds for indi-
vidual herd classification must include 
all captive cervids 1 year of age or over 
and any captive cervids other than nat-
ural additions (captive cervids born 
into the herd) under 1 year of age. 

§ 77.34 Official tuberculosis tests. 
(a) Single cervical tuberculin (SCT) test. 

(1) The SCT test is the primary test to 
be used in individual captive cervids 
and in herds of unknown tuberculous 
status. Each captive cervid that re-
sponds to the SCT test must be classi-
fied as a suspect until it is retested 
with either the CCT test or the BTB 
test and is either found negative for tu-
berculosis or is classified as a reactor, 
unless, with the exception of a des-
ignated accredited veterinarian, the 
testing veterinarian determines that 
the captive cervid should be classified 
as a reactor based on its response to 
the SCT test. A designated accredited 
veterinarian must classify a responding 
captive cervid as a suspect, unless the 
DTE determines, based on epidemiolog-
ical evidence, that the captive cervid 
should be classified as a reactor. 

(2) The SCT test is the primary test 
to be used in affected herds and in 
herds that have received captive 
cervids from an affected herd. When 
used with affected herds or in herds 
that have received captive cervids from 
an affected herd, the SCT test may 
only be administered by a veterinarian 
employed by the State in which the 
test is administered or employed by 
USDA. In affected herds or herds that 
have received captive cervids from an 
affected herd, each captive cervid that 
responds to the SCT test must be clas-
sified as a reactor, unless the DTE de-

termines that the captive cervid should 
be classified as a suspect because of 
possible exposure to a tuberculous ani-
mal. 

(b) Comparative cervical tuberculin 
(CCT) test. (1) The CCT test is a supple-
mental test that may only be used for 
retesting captive cervids classified as 
suspects. The CCT test may be used in 
affected herds only after the herd has 
tested negative to at least two whole 
herd SCT tests and only with the prior 
written consent of the DTE. The CCT 
test may not be used as a primary test 
for herds of unknown tuberculous sta-
tus. 

(2) A captive cervid tested with the 
CCT test must be classified as negative 
if it has a response to the bovine PPD 
tuberculin that is less than 1 mm. 

(3) Unless the testing veterinarian 
determines that the captive cervid 
should be classified as a reactor be-
cause of possible exposure to a tuber-
culous animal, a captive cervid tested 
with the CCT test must be classified as 
a suspect if: 

(i) It has a response to the bovine 
PPD tuberculin that is greater than 2 
mm and that is equal to the response 
to the avian PPD tuberculin; or 

(ii) It has a response to the bovine 
PPD tuberculin that is equal to or 
greater than 1mm and equal to or less 
than 2mm and that is equal to or great-
er than the response to the avian PPD 
tuberculin. 

(4) A captive cervid tested with the 
CCT test must be classified as a reactor 
if: 

(i) It has a response to the bovine 
PPD tuberculin that is greater than 2 
mm and that is at least 0.5 mm greater 
than the response to the avian PPD tu-
berculin; or 

(ii) It has been classified as a suspect 
on two successive CCT tests. 

(iii) Any exceptions to reactor classi-
fication under the conditions in para-
graph (b)(4)(i) and (b)(4)(ii) of this sec-
tion must be justified by the testing 
veterinarian in writing and have the 
concurrence of the DTE. 

(c) Blood tuberculosis (BTB) test. (1) 
The BTB test is a supplemental test 
that may be used in place of the CCT 
test for retesting captive cervids clas-
sified as suspects. 
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(2) Except as provided in § 77.39(e), 
any captive cervid classified by the 
testing laboratory as ‘‘equivocal’’ will 
be classified as a suspect. 

(3) Any captive cervid classified by 
the testing laboratory as ‘‘M. bovis 
positive’’ will be classified as a reactor. 

(4) Any captive cervid classified by 
the testing laboratory as ‘‘avian’’ or 
‘‘negative’’ will be considered negative 
for tuberculosis. 

(5) The owner of the captive cervid 
tested is responsible for the cost of the 
BTB test. 

§ 77.35 Interstate movement from ac-
credited herds. 

(a) Qualifications. To be recognized as 
an accredited herd: 

(1) All captive cervids in the herd eli-
gible for testing in accordance with 
§ 77.33(f) must have tested negative to 
at least three consecutive official tu-
berculosis tests, conducted at 9–15 
month intervals. However, captive 
cervids under 1 year of age that are not 
natural additions to the herd do not 
have to be tested if they were born in 
and originate from an accredited herd. 

(2) The owner of the herd must have 
a document issued by cooperating 
State or Federal animal health offi-
cials stating that the herd has met the 
requirements in paragraph (a)(1) of this 
section and is classified as an accred-
ited herd. 

(b) Movement allowed. Except as pro-
vided in § 77.23 with regard to captive 
cervids that originate in an accredited- 
free State or zone, and except as pro-
vided in § 77.31 with regard to captive 
cervids that originate in a nonaccred-
ited State or zone, a captive cervid 
from an accredited herd may be moved 
interstate without further tuberculosis 
testing only if it is accompanied by a 
certificate, as provided in § 77.32(c), 
that includes a statement that the cap-
tive cervid is from an accredited herd. 
If a group of captive cervids from an 
accredited herd is being moved inter-
state together to the same destination, 
all captive cervids in the group may be 
moved under one certificate. 

(c) Herd additions allowed. No captive 
cervid may be added to an accredited 
herd except in accordance with para-
graphs (c)(4) and (c)(5), and either para-

graph (c)(1), (c)(2), or (c)(3) of this sec-
tion, as follows: 

(1) The captive cervid to be added 
must be moved directly from an ac-
credited herd; 

(2) The captive cervid to be added 
must be moved directly from a quali-
fied or monitored herd and must have 
tested negative to an official tuber-
culosis test conducted within 90 days 
prior to movement to the premises of 
the accredited herd. Any captive cervid 
moved from a qualified or monitored 
herd must also be isolated from all 
members of the accredited herd until it 
tests negative to an official tuber-
culosis test conducted at least 90 days 
following the date of arrival at the 
premises of the accredited herd. If a 
group of captive cervids is being moved 
together, the entire group must be iso-
lated from all other livestock during 
the testing period, but captive cervids 
in the group need not be isolated from 
each other during that period. Such 
herd additions will not receive status 
as members of the accredited herd for 
purposes of interstate movement until 
they have tested negative to an official 
tuberculosis test and have been re-
leased from isolation; or 

(3) If the captive cervid to be added is 
not being moved directly from a classi-
fied herd, the captive cervid must be 
isolated from all other members of the 
herd of origin and must test negative 
to two official tuberculosis tests. The 
isolation must begin at the time of the 
first official tuberculosis test. The 
tests must be conducted at least 90 
days apart, and the second test must be 
conducted within 90 days prior to 
movement to the premises of the ac-
credited herd. The captive cervid must 
also be isolated from all members of 
the accredited herd until it tests nega-
tive to an official tuberculosis test 
conducted at least 90 days following 
the date of arrival at the premises of 
the accredited herd. If a group of cap-
tive cervids is being moved together, 
the entire group must be isolated from 
all other animals during the testing pe-
riod, but captive cervids in the group 
need not be isolated from each other 
during that period. Such herd additions 
will not receive status as members of 
the accredited herd for purposes of 
interstate movement until they have 
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