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school, the school provides certifi-
cation from the appropriate public offi-
cial that the school meets the require-
ments of the state or local public edu-
cational system and has been continu-
ously approved by the Service for a 
minimum of three years, as of July 1, 
2002, for the admission of F or M non-
immigrant students. A school may es-
tablish that it is accredited by showing 
that it has been designated as an eligi-
ble school under Title IV of the Higher 
Education Act of 1965. 

(b) Preliminary enrollment in SEVIS 
is optional for eligible schools. The 
preliminary enrollment period will be 
open from July 1, 2002, through August 
16, 2002, or, if later, until the Service 
begins the SEVIS full scale certifi-
cation process. The process for eligible 
schools to apply for preliminary enroll-
ment through the Internet is as fol-
lows: 

(1) Eligible institutions must access 
the Internet site, http:// 
www.ins.usdoj.gov/sevis. Upon accessing 
the site, the president, owner, head of 
the school or designated school official 
will be asked to enter the following in-
formation: the school’s name; the first, 
middle, and last name of the contact 
person for the school; and the e-mail 
address and phone number of the con-
tact person. 

(2) Once this information has been 
submitted, the Service will issue the 
school a temporary ID and password, 
which will be forwarded to the e-mail 
address listed. When the contact person 
receives this temporary ID and pass-
word, the school will again access the 
Internet site and will electronically 
enter the school’s information for its 
Form I–17. 

(c) The Service will review the infor-
mation by a school submitted as pro-
vided in paragraph (b) of this section, 
and will preliminarily enroll a school 
in SEVIS, if it is determined to be eli-
gible under the standards of paragraph 
(a) of this section. If the officer deter-
mines that the school is eligible for 
preliminary enrollment, the officer 
will update SEVIS and enroll the 
school and permanent user IDs and 
passwords will be automatically gen-
erated via e-mail to the DSOs listed on 
the Form I–17. Schools that are not ap-
proved by the Service for preliminary 

enrollment will be notified that they 
must apply for certification in accord-
ance with the Interim Certification 
Rule. A school that is granted prelimi-
nary enrollment will have to use 
SEVIS for the issuance of any new 
Form I–20 to a new or continuing stu-
dent. 

(d) Schools granted preliminary en-
rollment in SEVIS will not have to 
apply for certification at this time. 
However, all such schools will be re-
quired to apply for certification, and 
pay the certification fee, prior to May 
14, 2004. 

(e) Eligible schools that meet the 
standards of paragraph (a) of this sec-
tion, but do not apply for preliminary 
enrollment in SEVIS prior to the close 
of the preliminary enrollment period 
will have to apply for certification re-
view under the Interim Certification 
Rule and pay the certification fee be-
fore enrolling in SEVIS. However, once 
a school meeting the standards of para-
graph (a) of this section applies for cer-
tification review, the Service will have 
the discretion, after a review of the 
school’s application, to allow the 
school to enroll in SEVIS without re-
quiring an on-site visit prior to enroll-
ment. If the Service permits such a 
school to enroll in SEVIS prior to com-
pletion of the on-site visit, the on-site 
visit must be completed prior to May 
14, 2004. 

(f) Schools that are not eligible to 
apply for preliminary enrollment in 
SEVIS under this section—including 
flight schools—will have to apply for 
certification under the Interim Certifi-
cation Rule, pay the certification fee, 
and undergo a full certification review 
including an on-site visit, prior to 
being allowed to enroll in SEVIS. 

[67 FR 44346, July 1, 2002] 

§ 214.13 SEVIS fee for certain F, J, and 
M nonimmigrants. 

(a) Applicability. The following aliens 
are required to submit a payment in 
the amount indicated for their status 
to the Student and Exchange Visitor 
Program (SEVP) in advance of obtain-
ing nonimmigrant status as an F or M 
student or J exchange visitor, in addi-
tion to any other applicable fees, ex-
cept as otherwise provided for in this 
section: 
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(1) An alien who applies for F–1 or F– 
3 status in order to enroll in a program 
of study at an SEVP-certified institu-
tion of higher education, as defined in 
section 101(a) of the Higher Education 
Act of 1965, as amended, or in a pro-
gram of study at any other SEVP-cer-
tified academic or language-training 
institution including private elemen-
tary and secondary schools and public 
secondary schools, the amount of $200; 

(2) An alien who applies for J–1 sta-
tus in order to commence participation 
in an exchange visitor program des-
ignated by the Department of State 
(DoS), the amount of $180, with a re-
duced fee for certain exchange visitor 
categories as provided in paragraphs 
(b)(1) and (c) of this section; and 

(3) An alien who applies for M–1 or 
M–3 status in order to enroll in a pro-
gram of study at an SEVP-certified vo-
cational educational institution, in-
cluding a flight school, in the amount 
of $200. 

(b) Aliens not subject to a fee. No 
SEVIS fee is required with respect to: 

(1) A J–1 exchange visitor who is 
coming to the United States as a par-
ticipant in an exchange visitor pro-
gram sponsored by the Federal govern-
ment, identified by a program identi-
fier designation prefix of G–1, G–2, G–3, 
or G–7; 

(2) Dependents of F, M, or J non-
immigrants. The principal alien must 
pay the fee, when required under this 
section, in order for his/her qualifying 
dependents to obtain F–2, J–2, or M–2 
status. However, an F–2, J–2, or M–2 de-
pendent is not required to pay a sepa-
rate fee under this section in order to 
obtain that status or during the time 
he/she remains in that status. 

(3) A nonimmigrant described in 
paragraph (a) of this section whose 
Form I–20 or Form DS–2019 for initial 
attendance was issued on or before Au-
gust 31, 2004. 

(c) Special Fee for Certain J–1 Non-
immigrants. A J–1 exchange visitor com-
ing to the United States as an au pair, 
camp counselor, or participant in a 
summer work/travel program is subject 
to a fee of $35. 

(d) Time for payment of SEVIS fee. An 
alien who is subject to payment of the 
SEVIS fee must remit the fee directly 
to DHS as follows: 

(1) An alien seeking an F–1, F–3, J–1, 
M–1, or M–3 visa from a consular officer 
abroad for initial attendance at a DHS- 
approved school or to commence par-
ticipation in a Department of State- 
designated exchange visitor program, 
must pay the fee to DHS before 
issuance of the visa. 

(2) An alien who is exempt from the 
visa requirement described in section 
212(d)(4) of the Act must pay the fee to 
DHS before the alien applies for admis-
sion at a U.S. port-of-entry to begin 
initial attendance at a DHS-approved 
school or initial participation in a De-
partment of State-designated exchange 
visitor program. 

(3) A nonimmigrant alien in the 
United States seeking a change of sta-
tus to F–1, F–3, J–1, M–1, or M–3 must 
pay the fee to DHS before the alien is 
granted the change of nonimmigrant 
status, except as provided in paragraph 
(e)(4) of this section. 

(4) A J–1 nonimmigrant who is apply-
ing for a change of program category 
within the United Status, in accord-
ance with 22 CFR 62.42, must pay the 
fee associated with that new category, 
if any, prior to being granted such a 
change. 

(5) A J–1 nonimmigrant initially 
granted J–1 status to participate in a 
program sponsored by the Federal gov-
ernment, as defined in paragraph (b)(1) 
of this section, and transferring in ac-
cordance with 22 CFR 62.42 to a pro-
gram that is not similarly sponsored, 
must pay the fee associated with the 
new program prior to completing the 
transfer. 

(6) A J–1 nonimmigrant who is apply-
ing for reinstatement after a sub-
stantive violation of status, or who has 
been out of program status for longer 
than 120 days but less than 270 days 
during the course of his/her program 
must pay a new fee to DHS, if applica-
ble, prior to being granted a reinstate-
ment to valid J–1 status. 

(7) An F or M student who is applying 
for reinstatement of student status be-
cause of a violation of status, and who 
has been out of status for a period of 
time that exceeds the presumptive in-
eligibility deadline set forth in 8 CFR 
214.2(f)(16)(i)(A) or (m)(16)(i)(A), must 
pay a new fee to DHS prior to being 
granted a return to valid status. 
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(8) An F–1, F–3, M–1, or M–3 non-
immigrant who has been absent from 
the United States for a period that ex-
ceeds 5 months in duration, and wishes 
to reenter the United States to engage 
in further study in the same course of 
study, with the exception of students 
who have been working toward comple-
tion of a U.S. course of study in au-
thorized overseas study, must pay a 
new fee to DHS prior to being granted 
student status. 

(e) Circumstances where no new fee is 
required. (1) Extension of stay, transfer, 
or optional practical training for stu-
dents. An F–1, F–3, M–1, or M–3 non-
immigrant is not required to pay a new 
fee in connection with: 

(i) An application for an extension of 
stay, as provided in 8 CFR 214.2(f)(7) or 
(m)(10); 

(ii) An application for transfer, as 
provided in 8 CFR 214.2(f)(8) or (m)(11); 

(iii) A change in educational level, as 
provided in 8 CFR 214.2(f)(5)(ii); or 

(iv) An application for post-comple-
tion practical training, as provided in 8 
CFR 214.2(f)(10)(ii) or (m)(14). 

(2) Extension of program or transfer 
for exchange visitors. A J–1 non-
immigrant is not required to pay a new 
fee in connection with: 

(i) An application for an extension of 
program, as provided in 22 CFR 62.43; or 

(ii) An application for transfer of pro-
gram, as provided in 22 CFR 62.42. 

(3) Visa issuance for a continuation 
of study. An F–1, F–3, J–1, M–1, or M–3 
nonimmigrant who has previously paid 
the fee is not required to pay a new fee 
in order to be granted a visa to return 
to the United States as a continuing 
student or exchange visitor in a single 
course of study, so long as the non-
immigrant is not otherwise required to 
pay a new fee in accordance with the 
other provisions in this section. 

(4) Certain changes in student classi-
fication. 

(i) No fee is required for changes be-
tween the F–1 and F–3 classifications, 
and no fee is required for changes be-
tween the M–1 and M–3 classifications. 

(ii) Institutional reclassification. 
DHS retains the discretionary author-
ity to waive the additional fee require-
ment when a nonimmigrant changes 
classification between F and M, if the 
change of status is due solely to insti-

tutional reclassification by the Stu-
dent and Exchange Visitor Program 
during that nonimmigrant’s course of 
study. 

(5) Re-application following denial of 
application by consular officer. An 
alien who fully paid a SEVIS fee in 
connection with an initial application 
for an F–1, F–3, M–1, or M–3 visa, or a 
J–1 visa in a particular program cat-
egory, whose initial application was de-
nied, and who is reapplying for the 
same status, or the same J–1 exchange 
visitor category, within 12 months fol-
lowing the initial notice of denial is 
not required to repay the SEVIS fee. 

(6) Re-application following denial of 
an application for a change of status. A 
nonimmigrant who fully paid a SEVIS 
fee in connection with an initial appli-
cation for a change of status within in 
the United States to F–1, F–3, M–1, or 
M–3 classification, or for a change of 
status to a particular J–1 exchange vis-
itor category, whose initial application 
was denied, and who is granted a mo-
tion to reopen the denied case is not re-
quired to repay the SEVIS fee if the 
motion to reopen is granted within 12 
months of receipt of initial notice of 
denial. 

(f) [Reserved] 
(g) Procedures for payment of the 

SEVIS fee. (1) Options for payment. An 
alien subject to payment of a fee under 
this section may pay the fee by any 
procedure approved by DHS, including: 

(i) Submission of Form I–901, to DHS 
by mail, along with the proper fee paid 
by check, money order, or foreign draft 
drawn on a financial institution in the 
United States and payable in United 
States currency, as provided by 8 CFR 
103.7(a)(1); 

(ii) Electronic submission of Form I– 
901 to DHS using a credit card or other 
electronic means of payment accepted 
by DHS; or, 

(iii) A designated payment service 
and receipt mechanism approved and 
set forth in future guidance by DHS. 

(2) Receipts. DHS will provide a re-
ceipt for each fee payment under para-
graph (g)(1) of this section until such 
time as DHS issues a notice in the FED-
ERAL REGISTER that paper receipts will 
no longer be necessary. Further receipt 
provisions include: 
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(i) DHS will provide for an expedited 
delivery of the receipt, upon request 
and receipt of an additional fee; 

(ii) If payment was made electroni-
cally, both DHS and the Department of 
State will accept a properly completed 
receipt that is printed-out electroni-
cally, in lieu of the receipt generated 
by DHS; 

(iii) If payment was made through an 
approved payment service, DHS and 
the Department of State will accept a 
properly completed receipt issued by 
the payment service, in lieu of the re-
ceipt generated by DHS. 

(3) Electronic record of fee payment. 
DHS will maintain an electronic record 
of payment for the alien as verification 
of receipt of the required fee under this 
section. If DHS records indicate that 
the fee has been paid, an alien who has 
lost or did not receive a receipt for a 
fee payment under this section will not 
be denied an immigration benefit, in-
cluding visa issuance or admission to 
the United States, solely because of a 
failure to present a paper receipt of fee 
payment. 

(4) Third-party payments. DHS will ac-
cept payment of the required fee for an 
alien from an approved school or a des-
ignated exchange visitor program spon-
sor, or from another source, in accord-
ance with procedures approved by DHS. 

(h) Failure to pay the fee. The failure 
to pay the required fee is grounds for 
denial of F, M, or J nonimmigrant sta-
tus or status-related benefits. Payment 
of the fee does not preserve the lawful 
status of any F, J, or M nonimmigrant 
that has violated his or her status in 
some other manner. 

(1) For purposes of reinstatement to 
F or M status, failure to pay the re-
quired fee will be considered a ‘‘willful 
violation’’ under 8 CFR 214.2(f)(16) or 
(m)(16), unless DHS determines that 
there are sufficient extenuating cir-
cumstances (as determined at the dis-
cretion of the Student and Exchange 
Visitor Program). 

(2) For purposes of reinstatement to 
valid J program status, failure to pay 
the required fee will not be considered 
a ‘‘minor or technical infraction’’ 
under 22 CFR 62.45. 

[69 FR 39825, July 1, 2004; 69 FR 41388, July 9, 
2004, as amended at 73 FR55704, Sept. 26, 2008] 

§ 214.14 Alien victims of certain quali-
fying criminal activity. 

(a) Definitions. As used in this sec-
tion, the term: 

(1) BIWPA means Battered Immi-
grant Women Protection Act of 2000 of 
the Victims of Trafficking and Vio-
lence Protection Act of 2000, div. B, Vi-
olence Against Women Act of 2000, tit. 
V, Pub. L. 106–386, 114 Stat. 1464, (2000), 
amended by Violence Against Women 
and Department of Justice Reauthor-
ization Act of 2005, tit. VIII, Pub. L. 
109–162, 119 Stat. 2960 (2006), amended by 
Violence Against Women and Depart-
ment of Justice Reauthorization Act— 
Technical Corrections, Pub. L. 109–271, 
120 Stat. 750 (2006). 

(2) Certifying agency means a Federal, 
State, or local law enforcement agen-
cy, prosecutor, judge, or other author-
ity, that has responsibility for the in-
vestigation or prosecution of a quali-
fying crime or criminal activity. This 
definition includes agencies that have 
criminal investigative jurisdiction in 
their respective areas of expertise, in-
cluding, but not limited to, child pro-
tective services, the Equal Employ-
ment Opportunity Commission, and the 
Department of Labor. 

(3) Certifying official means: 
(i) The head of the certifying agency, 

or any person(s) in a supervisory role 
who has been specifically designated by 
the head of the certifying agency to 
issue U nonimmigrant status certifi-
cations on behalf of that agency; or 

(ii) A Federal, State, or local judge. 
(4) Indian Country is defined as: 
(i) All land within the limits of any 

Indian reservation under the jurisdic-
tion of the United States Government, 
notwithstanding the issuance of any 
patent, and including rights-of-way 
running through the reservation; 

(ii) All dependent Indian commu-
nities within the borders of the United 
States whether within the original or 
subsequently acquired territory there-
of, and whether within or without the 
limits of a state; and 

(iii) All Indian allotments, the Indian 
titles to which have not been extin-
guished, including rights-of-way run-
ning through such allotments. 

(5) Investigation or prosecution refers 
to the detection or investigation of a 
qualifying crime or criminal activity, 
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