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(3) No required reserve balances or 
clearing balances may be maintained 
at any time in an excess balance ac-
count, and balances maintained in an 
excess balance account will not satisfy 
any institution’s reserve balance re-
quirement or contractual clearing bal-
ance. 

(4) An excess balance account must 
be used exclusively for the purpose of 
maintaining the excess balances of par-
ticipants and may not be used for gen-
eral payments or other activities. 

(5) Interest shall be paid on excess 
balances of eligible institutions main-
tained in an excess balance account in 
accordance with paragraph (b)(2) or 
(b)(3) of this section. 

(6) A Reserve Bank may establish ad-
ditional terms and conditions con-
sistent with this part with respect to 
the operation of an excess balance ac-
count, including, but not limited to, 
terms of and fees for services, condi-
tions under which an institution may 
act as agent for an account, restric-
tions on the agent with respect to ac-
count management, penalties for non-
compliance with this section or any 
terms and conditions, and account ter-
mination. 

[Reg. D, 74 FR 25629, May 29, 2009] 

INTERPRETATIONS 

§ 204.121 Bankers’ banks. 
(a)(1) The Federal Reserve Act, as 

amended by the Monetary Control Act 
of 1980 (title I of Pub. L. 96–221), im-
poses Federal reserve requirements on 
depository institutions that maintain 
transaction accounts or nonpersonal 
time deposits. Under section 19(b)(9), 
however, a depository institution is 
not required to maintain reserves if it: 

(i) Is organized solely to do business 
with other financial institutions; 

(ii) Is owned primarily by the finan-
cial institutions with which it does 
business; and 

(iii) Does not do business with the 
general public. 
Depository institutions that satisfy all 
of these requirements are regarded as 
bankers’ banks. 

(2) In its application of these require-
ments to specific institutions, the 
Board will use the following standards: 

(i) A depository institution may be 
regarded as organized solely to do busi-
ness with other depository institutions 
even if, as an incidental part to its ac-
tivities, it does business to a limited 
extent with entities other than deposi-
tory institutions. The extent to which 
the institution may do business with 
other entities and continue to be re-
garded as a bankers’ bank is specified 
in paragraph (a)(2)(iii) of this section. 

(ii) A depository institution will be 
regarded as being owned primarily by 
the institutions with which it does 
business if 75 per cent or more of its 
capital is owned by other depository 
institutions. The 75 per cent or more 
ownership rule applies regardless of the 
type of depository institution. 

(iii) A depository institution will not 
be regarded as doing business with the 
general public if it meets two condi-
tions. First, the range of customers 
with which the institution does busi-
ness must be limited to depository in-
stitutions, including subsidiaries or or-
ganizations owned by depository insti-
tutions; directors, officers or employ-
ees of the same or other depository in-
stitutions; individuals whose accounts 
are acquired at the request of the insti-
tution’s supervisory authority due to 
the actual or impending failure of an-
other depository institution; share in-
surance funds; depository institution 
trade associations; and such others as 
the Board may determine on a case-by- 
case basis consistent with the purposes 
of the Act and the bankers’ bank ex-
emption. Second, the extent to which 
the depository institution makes loans 
to, or investments in, the above enti-
ties (other than depository institu-
tions) cannot exceed 10 per cent of 
total assets, and the extent to which it 
receives deposits (or shares if the insti-
tution does not receive deposits) from 
or issues other liabilities to the above 
entities (other than depository institu-
tions) cannot exceed 10 per cent of 
total liabilities (or net worth if the in-
stitution does not receive deposits). 
If a depository institution is unable to 
meet all of these requirements on a 
continuing basis, it will not be re-
garded as a bankers’ bank and will be 
required to satisfy Federal reserve re-
quirements on all of its transaction ac-
counts and nonpersonal time deposits. 
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(b) (1) Section 19(c)(1) of the Federal 
Reserve Act, as amended by the Mone-
tary Control Act of 1980 (title I of Pub. 
L. 96–221) provides that Federal reserve 
requirements may be satisfied by the 
maintenance of vault cash or balances 
in a Federal Reserve Bank. Depository 
institutions that are not members of 
the Federal Reserve System may also 
satisfy reserve requirements by main-
taining a balance in another depository 
institution that maintains required re-
serve balances at a Federal Reserve 
Bank, in a Federal Home Loan Bank, 
or in the National Credit Union Admin-
istration Central Liquidity Facility if 
the balances maintained by such insti-
tutions are subsequently passed 
through to the Federal Reserve Bank. 

(2) On August 27, 1980, the Board an-
nounced the procedures that will apply 
to such pass-through arrangements (45 
FR 58099). Section 204.3(i)(1) provides 
that the Board may permit, on a case- 
by-case basis, depository institutions 
that are not themselves required to 
maintain reserves (bankers’ banks) to 
act as pass-through correspondents if 
certain criteria are satisfied. The 
Board has determined that a bankers’ 
bank may act as a pass-through cor-
respondent if it enters into an agree-
ment with the Federal Reserve to ac-
cept responsibility for the maintenance 
of pass-through reserve accounts in ac-
cordance with Regulation D (12 CFR 
204.3(i)) and if the Federal Reserve is 
satisfied that the quality of manage-
ment and financial resources of the in-
stitution are adequate in order to en-
able the institution to serve as a pass- 
through correspondent in accordance 
with Regulation D. Satisfaction of 
these criteria will assure that pass- 
through arrangements are maintained 
properly without additional financial 
risk to the Federal Reserve. 

(3) In order to determine uniformly 
the adequacy of managerial and finan-
cial resources, the Board will consult 
with the Federal supervisor for the 
type of institution under consider-
ation. Because the Board does not pos-
sess direct experience with supervising 
depository institutions other than 
commerical banks, and does not intend 
to involve itself in the direct super-
vision of such institutions, it will re-
quest the National Credit Union Ad-

ministration to review requests from 
credit unions that qualify as bankers’ 
banks and the Federal Home Loan 
Bank Board to review requests from 
savings and loan associations that 
qualify as bankers’ banks, regardless of 
charter or insurance status. (The 
Board, itself, will consider requests 
from all commercial banks that qualify 
as bankers’ banks.) If the Federal su-
pervisor does not find the institution’s 
managerial or financial resources to be 
adequate, the Board will not permit 
the institution to act as a pass-through 
correspondent. In order to assure the 
continued adequacy of managerial and 
financial resources, it is anticipated 
that the appropriate Federal supervisor 
will, on a periodic basis, review and 
evaluate the managerial and financial 
resources of the institution in order to 
determine whether it should continue 
to be permitted to act as a pass- 
through correspondent. It is antici-
pated that, with respect to state char-
tered institutions, the Federal super-
visor may discuss the request with the 
institute State supervisor. The Board 
believes that this procedure will pro-
mote uniformity of treatment for all 
types of bankers’ banks, and provide 
consistent advice concerning manage-
rial ability and financial strength from 
supervisory authorities that are in a 
better position to evaluate these cri-
teria for depository institutions that 
are not commercial banks. 

(4) Requests for a determination as to 
whether a depository institution will 
be regarded as a bankers’ bank for pur-
poses of the Federal Reserve Act or for 
permission to act as a pass-through 
correspondent may be addressed to the 
Federal Reserve Bank in whose Dis-
trict the main office of the depository 
institution is located or to the Sec-
retary, Board of Governors of the Fed-
eral Reserve System, Washington, DC 
20551. The Board will act promptly on 
all requests received directly or 
through Federal Reserve Banks. 

[45 FR 69879, Oct. 22, 1980, as amended by 
Reg. D, 72 FR 16990, Apr. 6, 2007] 
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