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12 CFR Ch. II (1–1–10 Edition) Pt. 229, App. D 

31 The leading edge is definded as the right 
side of the check looking at it from the 
front. The trailing edge is defined as the left 
side of the check looking at it from the 
front. See American National Standards 
Specifications for the Placement and Loca-
tion of MICR Printing, X9.13. 

account [plus interest that we have paid you 
on that amount] by withdrawing (amount) 
from your account on (date). 

[We have also enclosed a copy of the other 
information we used to make our decision.] 
[Upon your request, we will send you a copy 
of the information we used to make our deci-
sion.] 

[53 FR 19433, May 27, 1988, as amended at 53 
FR 31293, Aug. 18, 1988; Reg. CC, 55 FR 21855, 
May 30, 1990; 55 FR 50818, Dec. 11, 1990; 56 FR 
7802, Feb. 26, 1991; 57 FR 3280, Jan. 29, 1992; 60 
FR 51671, Oct. 3, 1995; 62 FR 13811, Mar. 24, 
1997; 62 FR 48752, Sept. 17, 1997; 69 FR 47315, 
47316, Aug. 4, 2004] 

APPENDIX D TO PART 229— 
INDORSEMENT, RECONVERTING BANK 
IDENTIFICATION, AND TRUNCATING 
BANK IDENTIFICATION STANDARDS 

(1) The depositary bank shall indorse an 
original check or substitute check according 
to the following specifications: 

(i) The indorsement shall contain— 
(A) The bank’s nine-digit routing number, 

set off by an arrow at each end of the number 
and pointing toward the number, and, if the 
depositary bank is a reconverting bank with 
respect to the check, an asterisk outside the 
arrow at each end of the routing number to 
identify the bank as a reconverting bank; 

(B) The indorsement date; and 
(C) The bank’s name or location, if the de-

positary bank applies the indorsement phys-
ically. 

(ii) The indorsement also may contain— 
(A) A branch identification; 
(B) A trace or sequence number; 
(C) A telephone number for receipt of noti-

fication of large-dollar returned checks; and 
(D) Other information, provided that the 

inclusion of such information does not inter-
fere with the readability of the indorsement. 

(iii) The indorsement, if applied to an ex-
isting paper check, shall be placed on the 
back of the check so that the routing num-
ber is wholly contained in the area 3.0 inches 
from the leading edge of the check to 1.5 
inches from the trailing edge of the check. 31 

(iv) When printing its depositary bank 
indorsement (or a depositary bank 
indorsement that previously was applied 
electronically) onto a substitute check at 
the time that the substitute check is cre-
ated, a reconverting bank shall place the 
indorsement on the back of the check be-
tween 1.88 and 2.74 inches from the leading 

edge of the check. The reconverting bank 
may omit the depositary bank’s name and 
location from the indorsement. 

(2) Each subsequent collecting bank or re-
turning bank indorser shall protect the iden-
tifiability and legibility of the depositary 
bank indorsement by indorsing an original 
check or substitute check according to the 
following specifications: 

(i) The indorsement shall contain only— 
(A) The bank’s nine-digit routing number 

(without arrows) and, if the collecting bank 
or returning bank is a reconverting bank 
with respect to the check, an asterisk at 
each end of the number to identify the bank 
as a reconverting bank; 

(B) The indorsement date, and 
(C) An optional trace or sequence number. 
(ii) The indorsement, if applied to an exist-

ing paper check, shall be placed on the back 
of the check from 0.0 inches to 3.0 inches 
from the leading edge of the check. 

(iii) When printing its collecting bank or 
returning bank indorsement (or a collecting 
bank or returning bank indorsement that 
previously was applied electronically) onto a 
substitute check at the time that the sub-
stitute check is created, a reconverting bank 
shall place the indorsement on the back of 
the check between 0.25 and 2.50 inches from 
the trailing edge of the check. 

(3) A reconverting bank shall comply with 
the following specifications when creating a 
substitute check: 

(i) If it is a depositary bank, collecting 
bank, or returning bank with respect to the 
substitute check, the reconverting bank 
shall place its own indorsement onto the 
back of the check as specified in this appen-
dix. 

(ii) A reconverting bank that also is the 
paying bank with respect to the substitute 
check shall so identify itself by placing on 
the back of the check, between 0.25 and 2.50 
inches from the trailing edge of the check, 
its nine-digit routing number (without ar-
rows) and an asterisk at each end of the 
number. 

(iii) The reconverting bank shall place on 
the front of the check, outside the image of 
the original check, its nine-digit routing 
number (without arrows) and an asterisk at 
each end of the number, in accordance with 
ANS X9.100–140. 

(iv) The reconverting bank shall place on 
the front of the check, outside the image of 
the original check, the truncating bank’s 
nine-digit routing number (without arrows) 
and a bracket at each end of the number, in 
accordance with ANS X9.100–140. 

(4) Any indorsement, reconverting bank 
identification, or truncating bank identifica-
tion placed on an original check or sub-
stitute check shall be printed in black ink. 

[69 FR 47316, Aug. 4, 2004] 
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