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(iii) Manufacture of the locomotives 
was previously scheduled to be com-
pleted at such a point in time that lo-
comotives would have been included in 
the previous model year, such that 
they would have been subject to less 
stringent standards, and that such 
schedule was feasible under normal 
conditions. 

(iv) You demonstrate that the loco-
motives comply with the less stringent 
standards that applied to the previous 
model year’s production described in 
paragraph (b)(1)(iii) of this section, as 
prescribed by subpart C of this part 
(i.e., that the locomotives are identical 
to locomotives certified in the previous 
model year). 

(v) You exercised prudent planning, 
were not able to avoid the violation, 
and have taken all reasonable steps to 
minimize the extent of the noncon-
formity. 

(vi) We approve your request before 
you introduce the locomotives into 
commerce. 

(2) You must notify us as soon as you 
become aware of the extreme or un-
usual circumstances. 

(3)(i) Include locomotives for which 
we grant relief under this section in 
the engine family for which they were 
originally intended to be included. 

(ii) Where the locomotives are to be 
included in an engine family that was 
certified to an FEL above the applica-
ble standard, you must reserve credits 
to cover the locomotives covered by 
this allowance and include the required 
information for these locomotives in 
the end-of-year report required by sub-
part H of this part. 

(c) In granting relief under this sec-
tion, we may also set other conditions 
as appropriate, such as requiring pay-
ment of fees to negate an economic 
gain that such relief would otherwise 
provide. 

§ 1033.625 Special certification provi-
sions for non-locomotive-specific 
engines. 

You may certify freshly manufac-
tured or remanufactured locomotives 
using non-locomotive-specific engines 
(as defined in § 1033.901) using the nor-
mal certification procedures of this 
part. Locomotives certified in that way 
are generally treated the same as other 

locomotives, except where specified 
otherwise. The provisions of this sec-
tion provide for design certification to 
the locomotive standards in this part 
for locomotives using engines included 
in engine families certified under 40 
CFR part 1039 (or part 89) in limited 
circumstances. 

(a) Remanufactured or freshly manu-
factured switch locomotives powered 
by non-locomotive-specific engines 
may be certified by design without the 
test data required by § 1033.235 if all of 
the following are true: 

(1) Before being installed in the loco-
motive, the engines were covered by a 
certificate of conformity issued under 
40 CFR Part 1039 (or part 89) that is ef-
fective for the calendar year in which 
the manufacture or remanufacture oc-
curs. You may use engines certified 
during the previous years if they were 
subject to the same standards. You 
may not make any modifications to 
the engines unless we approve them. 

(2) The engines were certified to 
standards that are numerically lower 
than the applicable locomotive stand-
ards of this part. 

(3) More engines are reasonably pro-
jected to be sold and used under the 
certificate for non-locomotive use than 
for use in locomotives. 

(4) The number of such locomotives 
certified under this section does not ex-
ceed 30 in any three-year period. We 
may waive this sales limit for loco-
motive models that have previously 
demonstrated compliance with the lo-
comotive standards of § 1033.101 in-use. 

(5) We approved the application as 
specified in paragraph (d) of this sec-
tion. 

(b) To certify your locomotives by 
design under this section, submit your 
application as specified in § 1033.205, 
with the following exceptions: 

(1) Include the following instead of 
the locomotive test data otherwise re-
quired by § 1033.205: 

(i) A description of the engines to be 
used, including the name of the engine 
manufacturer and engine family identi-
fier for the engines. 

(ii) A brief engineering analysis de-
scribing how the engine’s emission con-
trols will function when installed in 
the locomotive throughout the loco-
motive’s useful life. 
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(iii) The emission data submitted 
under 40 CFR part 1039 (or part 89). 

(2) You may separately submit some 
of the information required by 
§ 1033.205, consistent with the provi-
sions of § 1033.1(d). For example, this 
may be an appropriate way to submit 
detailed information about proprietary 
engine software. Note that this allow-
ance to separately submit some of the 
information required by § 1033.205 is 
also available for applications not sub-
mitted under this section. 

(c) Locomotives certified under this 
section are subject to all the require-
ments of this part except as specified 
in paragraph (b) of this section. The en-
gines used in such locomotives are not 
considered to be included in the other-
wise applicable engines family of 40 
CFR part 1039 (or part 89). 

(d) We will approve or deny the appli-
cation as specified in subpart C of this 
part. For example, we will deny your 
application for certification by design 
under this section in any case where we 
have evidence that your locomotives 
will not conform to the requirements 
of this part throughout their useful 
lives. 

[73 FR 37197, June 30, 2008, as amended at 75 
FR 22986, Apr. 30, 2010] 

§ 1033.630 Staged-assembly and dele-
gated assembly exemptions. 

(a) Staged assembly. You may ask us 
to provide a temporary exemption to 
allow you to complete production of 
your engines and locomotives at dif-
ferent facilities, as long as you main-
tain control of the engines until they 
are in their certified configuration. We 
may require you to take specific steps 
to ensure that such locomotives are in 
their certified configuration before 
reaching the ultimate purchaser. You 
may request an exemption under this 
paragraph (a) in your application for 
certification, or in a separate submis-
sion. If you include your request in 
your application, your exemption is ap-
proved when we grant your certificate. 
Note that no exemption is needed to 
ship an engine that has been assembled 
in its certified configuration, is prop-
erly labeled, and will not require an 
aftertreatment device to be attached 
when installed in the locomotive. 

(b) Delegated assembly. This paragraph 
(b) applies where the engine manufac-
turer/remanufacturer does not com-
plete assembly of the locomotives and 
the engine is shipped after being manu-
factured or remanufactured (partially 
or completely). The provisions of this 
paragraph (b) apply differently depend-
ing on who holds the certificate of con-
formity and the state of the engine 
when it is shipped. You may request an 
exemption under this paragraph (b) in 
your application for certification, or in 
a separate submission. If you include 
your request in your application, your 
exemption is approved when we grant 
your certificate. A manufacturer/re-
manufacturer may request an exemp-
tion under 40 CFR 1068.261 instead of 
under this section. 

(1) In cases where an engine has been 
assembled in its certified configura-
tion, properly labeled, and will not re-
quire an aftertreatment device to be 
attached when installed in the loco-
motive, no exemption is needed to ship 
the engine. You do not need an exemp-
tion to ship engines without specific 
components if they are not emission- 
related components identified in Ap-
pendix I of 40 CFR part 1068. 

(2) In cases where an engine has been 
properly labeled by the certificate 
holder and assembled in its certified 
configuration except that it does not 
yet have a required aftertreatment de-
vice, an exemption is required to ship 
the engine. You may ask for this ex-
emption if you do all of the following: 

(i) You note on the Engine Emission 
Control Information label that the lo-
comotive must include the 
aftertreatment device to be covered by 
the certificate. 

(ii) You make clear in your emission- 
related installation instructions that 
installation of the aftertreatment de-
vice is required for the locomotive to 
be covered by the certificate. 

(3) In cases where an engine will be 
shipped to the certificate holder in an 
uncertified configuration, an exemp-
tion is required to ship the engine. You 
may ask for this exemption under 40 
CFR 1068.262. 

(c) Other exemptions. In unusual cir-
cumstances, you may ask us to provide 
an exemption for an assembly process 
that is not covered by the provisions of 
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