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the boundaries of the same emergency 
or disaster declaration area, then it is 
excluded from the requirements of this 
subpart. You do not need to notify the 
Administrator of its use or meet the 
emission limitations or other require-
ments of this subpart. 

(b) If the incinerator or air curtain 
incinerator will be used during a period 
that begins on the date the unit started 
operation and lasts more than 8 weeks 
within the boundaries of the same 
emergency or disaster declaration 
area, you must notify the Adminis-
trator that the temporary-use inciner-
ator or air curtain incinerator will be 
used for more than 8 weeks and request 
permission to continue to operate the 
unit as specified in paragraphs (b)(1) 
and (2) of this section. 

(1) The notification must be sub-
mitted in writing by the date 8 weeks 
after you start operation of the tem-
porary-use incinerator or air curtain 
incinerator within the boundaries of 
the current emergency or disaster dec-
laration area. 

(2) The notification must contain the 
date the incinerator or air curtain in-
cinerator started operation within the 
boundaries of the current emergency or 
disaster declaration area, identifica-
tion of the disaster or emergency for 
which the incinerator or air curtain in-
cinerator is being used, a description of 
the types of materials being burned in 
the incinerator or air curtain inciner-
ator, a brief description of the size and 
design of the unit (for example, an air 
curtain incinerator or a modular 
starved-air incinerator), the reasons 
the incinerator or air curtain inciner-
ator must be operated for more than 8 
weeks, and the amount of time for 
which you request permission to oper-
ate including the date you expect to 
cease operation of the unit. 

(c) If you submitted the notification 
containing the information in para-
graph (b)(2) by the date specified in 
paragraph (b)(1), you may continue to 
operate the incinerator or air curtain 
incinerator for another 8 weeks, which 
is a total of 16 weeks from the date the 
unit started operation within the 
boundaries of the current emergency or 
disaster declaration area. You do not 
have to meet the emission limitations 

or other requirements of this subpart 
during this period. 

(1) At the end of 16 weeks from the 
date the incinerator or air curtain in-
cinerator started operation within the 
boundaries of the current emergency or 
disaster declaration area, you must 
cease operation of the unit or comply 
with all requirements of this subpart, 
unless the Administrator has approved 
in writing your request to continue op-
eration. 

(2) If the Administrator has approved 
in writing your request to continue op-
eration, then you may continue to op-
erate the incinerator or air curtain in-
cinerator within the boundaries of the 
current emergency or disaster declara-
tion area until the date specified in the 
approval, and you do not need to com-
ply with any other requirements of this 
subpart during the approved time pe-
riod. 

AIR CURTAIN INCINERATORS THAT BURN 
ONLY WOOD WASTE, CLEAN LUMBER, 
AND YARD WASTE 

§ 60.2970 What is an air curtain incin-
erator? 

(a) An air curtain incinerator oper-
ates by forcefully projecting a curtain 
of air across an open, integrated com-
bustion chamber (fire box) or open pit 
or trench (trench burner) in which 
combustion occurs. For the purpose of 
this subpart and subpart FFFF of this 
part only, air curtain incinerators in-
clude both firebox and trench burner 
units. 

(b) Air curtain incinerators that burn 
only the materials listed in paragraphs 
(b)(1) through (4) of this section are re-
quired to meet only the requirements 
in §§ 60.2970 through 60.2974 and are ex-
empt from all other requirements of 
this subpart. 

(1) 100 percent wood waste. 
(2) 100 percent clean lumber. 
(3) 100 percent yard waste. 
(4) 100 percent mixture of only wood 

waste, clean lumber, and/or yard waste. 

§ 60.2971 What are the emission limita-
tions for air curtain incinerators 
that burn only wood waste, clean 
lumber, and yard waste? 

(a) Within 60 days after your air cur-
tain incinerator reaches the charge 
rate at which it will operate, but no 
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later than 180 days after its initial 
startup, you must meet the two limita-
tions specified in paragraphs (a)(1) and 
(2) of this section. 

(1) The opacity limitation is 10 per-
cent (6-minute average), except as de-
scribed in paragraph (a)(2) of this sec-
tion. 

(2) The opacity limitation is 35 per-
cent (6-minute average) during the 
startup period that is within the first 
30 minutes of operation. 

(b) The limitations in paragraph (a) 
of this section apply at all times except 
during malfunctions. 

§ 60.2972 How must I monitor opacity 
for air curtain incinerators that 
burn only wood waste, clean lum-
ber, and yard waste? 

(a) Use Method 9 of appendix A of 
this part to determine compliance with 
the opacity limitation. 

(b) Conduct an initial test for opacity 
as specified in § 60.8. 

(c) After the initial test for opacity, 
conduct annual tests no more than 12 
months following the date of your pre-
vious test. 

(d) If the air curtain incinerator has 
been out of operation for more than 12 
months following the date of the pre-
vious test, then you must conduct a 
test for opacity upon startup of the 
unit. 

§ 60.2973 What are the recordkeeping 
and reporting requirements for air 
curtain incinerators that burn only 
wood waste, clean lumber, and yard 
waste? 

(a) Prior to commencing construc-
tion on your air curtain incinerator, 
submit the three items described in 
paragraphs (a)(1) through (3) of this 
section. 

(1) Notification of your intent to con-
struct the air curtain incinerator. 

(2) Your planned initial startup date. 
(3) Types of materials you plan to 

burn in your air curtain incinerator. 
(b) Keep records of results of all ini-

tial and annual opacity tests in either 
paper copy or computer-readable for-
mat that can be printed upon request, 
unless the Administrator approves an-
other format, for at least 5 years. You 
must keep each record on site for at 
least 2 years. You may keep the 

records off site for the remaining 3 
years. 

(c) Make all records available for 
submittal to the Administrator or for 
an inspector’s review. 

(d) You must submit the results 
(each 6-minute average) of the initial 
opacity tests no later than 60 days fol-
lowing the initial test. Submit annual 
opacity test results within 12 months 
following the previous report. 

(e) Submit initial and annual opacity 
test reports as electronic or paper copy 
on or before the applicable submittal 
date. 

(f) Keep a copy of the initial and an-
nual reports on site for a period of 5 
years. You must keep each report on 
site for at least 2 years. You may keep 
the reports off site for the remaining 3 
years. 

§ 60.2974 Am I required to apply for 
and obtain a title V operating per-
mit for my air curtain incinerator 
that burns only wood waste, clean 
lumber, and yard waste? 

Yes, if your air curtain incinerator is 
subject to this subpart, you are re-
quired to apply for and obtain a title V 
operating permit as specified in 
§§ 60.2966 and 60.2967. 

EQUATIONS 

§ 60.2975 What equations must I use? 
(a) Percent oxygen. Adjust all pollut-

ant concentrations to 7 percent oxygen 
using equation 1 of this section. 

C C O Eqadj meas= ∗ −( ) −( )209 7 209 2. / . % ( . 1)

Where: 
Cadj = pollutant concentration adjusted to 7 

percent oxygen 
Cmeas = pollutant concentration measured on 

a dry basis 
(20.9–7) = 20.9 percent oxygen–7 percent oxy-

gen (defined oxygen correction basis) 
20.9 = oxygen concentration in air, percent 
%O2 = oxygen concentration measured on a 

dry basis, percent 

(b) Capacity of a very small municipal 
waste combustion unit. For very small 
municipal waste combustion units that 
can operate continuously for 24-hour 
periods, calculate the unit capacity 
based on 24 hours of operation at the 
maximum charge rate. To determine 
the maximum charge rate, use one of 
two methods: 
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