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letter and the envelope, or subject line 
of a request sent via e-mail or fax, or 
‘‘PRIVACY ACT REQUEST’’ when re-
questing records pertaining to yourself 
that you believe are covered by the 
Privacy Act, as well as citing the ap-
propriate act in your letter; 

(2) Your telephone number (where 
you can be reached during normal busi-
ness hours), e-mail address and fax 
number, if available, in case the bu-
reau, or the Department needs to com-
municate with you about your request. 
This information is very important. 

(3) A list of all the bureau FOIA Con-
tacts to which you are sending your re-
quest. For the quickest possible han-
dling, you should address a separate 
copy of your request to each bureau 
FOIA Contact where you believe the 
records are maintained. 

(4) When making a request for per-
sonal records about another individual, 
a written authorization from that indi-
vidual and any other information re-
quired by the Privacy Act system of 
records notice; or proof that the indi-
vidual is deceased (for example, a copy 
of a death certificate or an obituary) as 
the Privacy Act does not apply to a de-
ceased individual. (NOTE: Information 
about a deceased individual may be 
subject to protection under exemption 
(6) of the FOIA if the release of the in-
formation could result in an invasion 
of the privacy of a living individual.) 

§ 2.9 May I specify the form or format 
of disclosure? 

Generally, you may choose the form 
or format of disclosure for records that 
you request under the FOIA (5 U.S.C. 
552(a)(3)(B)). Bureaus must provide the 
record in the requested form/format if 
the office responding to the request can 
readily reproduce the record in that 
form/format with reasonable efforts. 
However, if the process of providing the 
information in the requested format 
would damage or destroy an original 
document, it may not be possible to 
honor your format request. Bureaus 
must make reasonable efforts to main-
tain their records in forms or formats 
that are reproducible. You may be 
charged the direct costs involved in 
converting information to the re-
quested format if the bureau normally 

does not maintain the information in 
that format. 

§ 2.10 Where do I send my request? 
(a) DOI does not have a central loca-

tion where you may submit your FOIA 
request nor does it maintain a central 
index or database of documents in its 
possession. DOI’s files are decentralized 
and are maintained by various bureau 
offices throughout the country. 

(b) Submit your request in writing to 
the FOIA Contact at the bureau office 
where you believe the records are 
maintained. If it is unclear where to 
send your request, seek assistance from 
the FOIA Contact of the bureau that 
manages the programs whose records 
you are requesting or the Depart-
mental FOIA Officer. You may have to 
do a little research to find the proper 
office to handle your inquiry, but you 
will save time in the long run if you 
send your request directly to the FOIA 
Contact at the appropriate bureau of-
fice. The bureau will process your re-
quest as follows: 

(1) A request to a bureau head-
quarters office may be presumed to 
seek only records from the head-
quarters office, unless the request 
specifies otherwise. 

(2) A request to a regional/field office 
of a bureau may be presumed to seek 
only records at that office, unless the 
request specifies otherwise. 

(3) If a request to a bureau states 
that it seeks records located at another 
specific office of the same bureau, the 
appropriate FOIA Contact will refer 
the request to the other office. If the 
request states that it seeks records 
from other unspecified offices within 
the same bureau, the FOIA Contact 
will send the request to the Bureau 
FOIA Officer who will refer it to those 
offices that, to the best of his/her 
knowledge, have or are likely to have 
responsive records. 

(4) If a request to a bureau states 
that it seeks records of another speci-
fied bureau, the bureau will refer the 
request to the appropriate bureau for 
response. If the request states that it 
seeks records from other unspecified 
bureaus, the FOIA Contact will send 
the request to the Bureau FOIA Officer 
who will ensure that the request is re-
ferred to those bureaus which, to the 
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best of his/her knowledge, have or are 
likely to have responsive records. In ei-
ther case, the Bureau FOIA Officer will 
notify you of the referral in writing 
and provide the name of a contact in 
the other bureau(s) to which the refer-
ral was made. 

§ 2.11 Why is it important to send my 
request to the right office? 

The bureau and office FOIA Contacts 
listed in appendix A to this part have 
primary responsibility for responding 
to FOIA requests. Failure to send your 
request to the FOIA Contact at the ap-
propriate bureau office may delay proc-
essing, because the time limit for the 
bureau to respond will not begin to run 
until a request complying with §§ 2.8 
and 2.10 is received by the bureau office 
where the records are maintained. The 
processing of your request may be de-
layed if you send it to the Secretary of 
the Interior (or other high-level offi-
cials), the Office of Public Affairs/Com-
munications, the DOI FOIA Officer, or 
the Department/bureau’s webmaster. 

§ 2.12 When can I expect the response? 

(a) Basic time limit. Ordinarily, a bu-
reau has 20 workdays from the date of 
receipt to determine whether to grant 
or deny your FOIA request (see para-
graph (b) of this section). The bureau 
will notify you immediately upon 
reaching its decision. If you have not 
received a response within 20 work-
days, or 30 workdays if an extension 
has been taken (see § 2.13) (be sure to 
allow for mailing time), you may con-
tact the bureau to ask about the delay 
(see appendix A to this part). You also 
have the right to consider any non-
response within these time limits as a 
denial of records and file a formal ap-
peal (see § 2.28(a)(3)) or lawsuit. These 
time limits do not apply to requests for 
expedited processing (see § 2.14). 

(b) Running of basic time limit. The 20 
workday time limit begins to run when 
a request complying with the proce-
dures in §§ 2.8 and 2.10 is received by the 
FOIA contact at the bureau office that 
has the records you are seeking. This 
means that all issues regarding fees 
and the scope of your request must be 
resolved before the bureau will begin 
processing your request. 

(c) Determining the status of your re-
quest. To determine the status of your 
request, you should call, fax, or email 
the point of contact provided in the bu-
reau/office’s acknowledgment letter to 
you, referencing the FOIA control 
number assigned to your request. You 
may also contact the appropriate FOIA 
Requester Service Center. If you are 
dissatisfied with the FOIA Requester 
Service Center’s response, you may 
contact the bureau/office’s FOIA Public 
Liaison to resolve the issue. (The rel-
evant names and telephone numbers 
are listed at http://www.doi.gov/foia/liai-
son.html). 

[67 FR 64530, Oct. 21, 2002, as amended at 74 
FR 17092, Apr. 14, 2009] 

§ 2.13 When may the bureau take a 
time extension to respond to my re-
quest? 

(a) The bureau may extend the 20- 
workday time limit for 10 more work-
days when it needs to: 

(1) Search for and collect the re-
quested records from multiple offices; 
or 

(2) Search for, collect, and examine a 
voluminous amount of separate and 
distinct records sought in a single re-
quest; or 

(3) Consult with another agency hav-
ing a substantial interest in the deter-
mination of the request or with one or 
more bureaus of the Department hav-
ing substantial subject-matter interest 
in the request. 

(b) If the bureau intends to take an 
extension under this subsection, it will 
notify you in writing and provide the 
reason for the extension and the date it 
expects to make a determination on 
your request. 

(c) If an extension is necessary and 
the bureau is unable to respond to your 
request within 30 workdays, it will no-
tify you in writing when you may ex-
pect a final response and advise you of 
your appeal rights. If an extension is 
taken and you have not received a re-
sponse in 30 workdays, you may con-
sider the request denied and file an ap-
peal under § 2.28(a)(3) or file a lawsuit. 

(d) A bureau may not take an exten-
sion of time to decide whether to grant 
a request for a fee waiver. 
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