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§ 2.14 When can I get expedited proc-
essing? 

(a) A bureau will provide expedited 
processing when you request it if you 
demonstrate to the satisfaction of the 
bureau that there is a compelling need 
for the records. The following cir-
cumstances demonstrate a compelling 
need: 

(1) Where failure to expedite the re-
quest could reasonably be expected to 
pose an imminent threat to the life or 
physical safety of an individual; or 

(2) An urgency to inform the public 
about an actual or alleged Federal Gov-
ernment activity if the request is made 
by a person primarily engaged in dis-
seminating information. In most situa-
tions, a person primarily engaged in 
disseminating information will be a 
representative of the news media. The 
requested information must be the 
type of information which has par-
ticular value that will be lost if not 
disseminated quickly, and ordinarily 
refers to a breaking news story of gen-
eral public interest. Therefore, infor-
mation of historical interest only, or 
information sought for litigation or 
commercial activities, would not qual-
ify, nor would a news media deadline 
unrelated to breaking news. 

(b) A request for expedited processing 
should be submitted with your FOIA 
request. For a prompt determination, 
you must submit a request complying 
with the requirements of §§ 2.8 and 2.10 
to the FOIA Contact at the bureau of-
fice that maintains the records you are 
seeking. 

(c) If you are seeking expedited proc-
essing, you must submit a statement 
explaining in detail the basis for your 
request. You must certify in your let-
ter that your need for expedited proc-
essing is true and correct to the best of 
your knowledge and belief. For exam-
ple, a requester within the category of 
paragraph (a)(2) of this section, if not a 
full time member of the news media, 
must establish that he or she is a per-
son whose main professional activity 
or occupation is information dissemi-
nation, though it need not be his/her 
sole occupation. 

(d) Within 10 calendar days of receipt 
of your request, the bureau will notify 
you whether it will grant expedited 
processing. If expedited processing is 

granted, the bureau will give priority 
to that FOIA request and process the 
request as soon as practicable. If expe-
dited processing is denied, the bureau 
will notify you of your right to appeal 
the decision on expedited processing. 
Appeals of denials of requests for expe-
dited processing will be processed 
ahead of other appeals (see § 2.32(b)). If 
the bureau has not responded to your 
request for expedited processing within 
10 calendar days, you have a right to 
file an appeal for nonresponse (see 
§ 2.28(a)(7)). 

[67 FR 64530, Oct. 21, 2002, as amended at 74 
FR 17092, Apr. 14, 2009] 

§ 2.15 Will I be charged fees? 

Bureaus will charge fees consistent 
with the provisions in §§ 2.16 and 2.17. 
The fee schedule in appendix C to this 
part applies to all bureaus of the De-
partment. 

§ 2.16 How are fees determined? 

(a) Authority. Bureaus are authorized 
to charge fees to recover the direct 
costs of searching for, reviewing (com-
mercial-use requesters only) and dupli-
cating documents to respond to a FOIA 
request. However, nothing in this sub-
section will supersede any statutory 
authority which requires the bureau to 
charge specific fees for certain types of 
records. 

(b) Policy. (1) Unless waived under the 
criteria in § 2.19 or § 2.20, bureaus will 
charge fees for responding to FOIA re-
quests consistent with the provisions 
of this section and the fee schedule in 
appendix C. 

(2) A bureau normally will not charge 
a fee where the fee would be $30 or less. 
However, if the bureau has a reason-
able basis to conclude that a requester 
or group of requesters has divided a re-
quest into a series of requests on a sin-
gle subject or related subjects to avoid 
fees, the requests may be aggregated 
and fees charged accordingly. Bureaus 
may presume that multiple requests of 
this type that are made within a 30-day 
period have been made in order to 
avoid fees. Where requests are sepa-
rated by a longer period, bureaus will 
aggregate them only where there exists 
a solid basis for determining that ag-
gregation is warranted under all the 
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circumstances involved. Multiple re-
quests involving unrelated matters will 
not be aggregated. 

(3) Where a bureau responds to a re-
quest on behalf of more than one bu-
reau, the fees that would be chargeable 
by all bureaus involved will be consid-
ered in determining whether the total 
FOIA processing fee is $30 or less. If a 
bureau is responding on behalf of more 
than one bureau, and you fall under 
one of the fee categories in § 2.17(a)(2) 
or (a)(3), you will be entitled to receive 
up to a total of 100 pages of duplication 
without charge (there is no charge for 
searching for responsive records). If a 
bureau is responding on behalf of more 
than one bureau, and you fall under the 
fee category in § 2.17(a)(4), you will be 
entitled to receive up to a total of 100 
pages of duplication and two hours of 
search time without charge. 

(4) If a bureau obtains research data 
solely in response to your FOIA re-
quest, it may charge you a reasonable 
fee equaling the full cost of obtaining 
the research data from the recipient. 

(c) Searches. Searches will be con-
ducted in the most efficient and least 
expensive manner, so as to minimize 
costs for both you and the bureau. Ex-
cept where provided in §§ 2.17(a)(2) and 
(a)(3), bureaus will charge for time 
spent in the following search activities: 

(1) Time spent in trying to locate 
records which come within the scope of 
the request, whether or not documents 
responsive to the request are located or 
the records located are exempt from 
disclosure; and 

(2) Direct costs involving the use of 
computer time to locate requested 
records. 

(d) Reviews (Commercial-use requests 
only). (1) Bureaus will charge commer-
cial-use requesters (see § 2.17(a)(1)) for 
time spent by bureau staff and attor-
neys in reviewing requested records for 
releasability. (See § 2.3(e).) 

(2) Review costs will be assessed even 
if a record ultimately is not disclosed. 

(e) Duplication. Bureaus will charge 
duplication fees according to the fee 
schedule in appendix C to this part. 

(f) Categories of requesters. There are 
four categories of requesters for the 
purposes of determining fees—commer-
cial-use, educational and noncommer-

cial scientific institutions, news media, 
and all others. (See §§ 2.3 and 2.17.) 

§ 2.17 How will my requester category 
affect the fees that I am charged? 

(a) When you submit a FOIA request, 
you must specify your fee category. 
Based on the information you provide, 
the bureau office processing your re-
quest will decide your fee category and 
charge as follows: 

(1) Commercial-use requesters are 
charged fees for costs incurred in docu-
ment search, review, and duplication. 

(2) Educational/noncommercial sci-
entific institutions are charged for doc-
ument duplication, except that the 
first 100 pages of paper copies (or the 
equivalent cost thereof if the records 
are in some other form) will be pro-
vided without charge. The bureau will 
not charge such requesters for docu-
ment search and review. 

(3) News media requesters are 
charged for document duplication, ex-
cept that the first 100 pages of paper 
copies (or the equivalent cost thereof if 
the records are in some other form) 
will be provided without charge. The 
bureau will not charge such requesters 
for document search and review. 

(4) Requesters not covered by para-
graphs (a)(1) through (a)(3) of this sec-
tion—‘‘other requesters’’ are charged 
fees for document search and duplica-
tion, except that they are entitled to 
the first two hours of search time and 
the first 100 pages of paper copies with-
out charge (or the equivalent cost 
thereof if the records are in some other 
form). The bureau will not charge such 
requesters for document review. 

(b) If you do not submit sufficient in-
formation in your FOIA request for the 
bureau to determine your fee category 
(see paragraphs (a)(1) through (a)(4) of 
this section), the bureau may ask you 
to provide additional clarification. 
This applies to all requesters. The bu-
reau will notify you promptly when ad-
ditional information is needed. In these 
circumstances, the 20-workday statu-
tory time limit for responding to your 
request will not begin to run until you 
provide sufficient information. If the 
bureau requests additional clarifica-
tion and does not hear from you within 
20 workdays, it will assume that you 
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