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days of the date of the bill. This re-
quirement does not apply if the re-
quester is a State, local, or tribal gov-
ernment. The Debt Collection Improve-
ment Act of 1996 will be used, as appro-
priate, to collect the fees (see Public 
Law 104–134). 

[67 FR 64530, Oct. 21, 2002, as amended at 69 
FR 58324, Sept. 30, 2004] 

§ 2.19 When will bureaus waive fees? 

(a) Fees for processing your request 
may be waived if you meet the criteria 
listed in paragraph (b) of this section 
and appendix D to this part. The bur-
den is on you to justify entitlement to 
a fee waiver. Requests for fee waivers 
are decided on a case-by-case basis. 
The fact that you have received a fee 
waiver in the past does not mean you 
are automatically entitled to a fee 
waiver for every request you may sub-
mit, because the essential element of 
any fee waiver determination is wheth-
er the release of the particular docu-
ments sought in the request will likely 
contribute significantly to public un-
derstanding of the operations or activi-
ties of the Government. The bureau 
will rely on the fee waiver justification 
you have submitted in your request 
letter. If you do not submit sufficient 
justification, your fee waiver request 
will be denied. The bureau may, at its 
discretion, communicate with you to 
request additional information if nec-
essary. However the bureau must make 
a determination on the fee waiver re-
quest within the statutory time limit, 
even if the agency has not received 
such additional information. In certain 
circumstances, a partial fee waiver 
may be appropriate, if some, but not 
all, of the requested records are likely 
to contribute significantly to public 
understanding of the operations and 
activities of the Government. 

(b) Bureaus will waive fees (in whole 
or part) if disclosure of all or part of 
the information is in the public inter-
est because its release— 

(1) Is likely to contribute signifi-
cantly to public understanding of the 
operations or activities of the Govern-
ment; and 

(2) Is not primarily in the commer-
cial interest of the requester. 

(c) If a bureau denies your request for 
a fee waiver, it will notify you, in writ-
ing, of the following: 

(1) The basis for the denial, including 
a full explanation of why your fee 
waiver request did not meet DOI’s fee 
waiver criteria (see paragraph (b) of 
this section and appendix D to this 
part); 

(2) The name(s) and title(s) or posi-
tion(s) of each person responsible for 
the denial; 

(3) The name and title of the Office of 
the Solicitor attorney consulted; and 

(4) A statement that the denial may 
be appealed within 30 workdays after 
the date of the denial letter to the 
FOIA Appeals Officer (see appendix A 
to this part) under the procedures in 
§ 2.30. 

§ 2.20 When will bureaus grant discre-
tionary fee waivers? 

(a) A bureau may waive fees at its 
discretion if a request involves: 

(1) Furnishing a copy of a document 
that the bureau has reproduced for free 
distribution; 

(2) Furnishing one copy of a personal 
document (e.g., a birth certificate) to a 
person who has been required to fur-
nish it for retention by the Depart-
ment; 

(3) Furnishing one copy of the tran-
script of a hearing before a hearing of-
ficer in a grievance or similar pro-
ceeding to the employee for whom the 
hearing was held; 

(4) Furnishing records to donors with 
respect to their gifts; 

(5) Furnishing records to individuals 
or private nonprofit organizations hav-
ing an official, voluntary or coopera-
tive relationship with the Department 
to assist the individual or organization 
in working with the Department; 

(6) Furnishing a reasonable number 
records to members of the U.S. Con-
gress, state, local, and foreign govern-
ments, public international organiza-
tions, and Indian tribes, when to do so 
without charge is an appropriate cour-
tesy, or when the recipient is carrying 
on a function related to that of the De-
partment and to do so will help to ac-
complish the work of the Department; 

(7) Furnishing records when to do so 
is in conformance with generally estab-
lished business custom (e.g., furnishing 
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