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§ 605.35 Judicial review. 
The determination of the Adminis-

trator pursuant to this subpart shall be 
final and conclusive on all parties, but 
shall be subject to judicial review pur-
suant to title 5 U.S.C. 701–706. 

Subpart E—Reporting and Records 
§ 605.40 Reports and information. 

The Administrator may order any 
grantee or operator for the grantee, to 
file special or separate reports setting 
forth information relating to any 
transportation service rendered by 
such grantee or operator, in addition to 
any other reports required by this part. 

APPENDIX A TO PART 605 

COMPTROLLER GENERAL OF THE
UNITED STATES,

Washington, DC, December 7, 1966. 
DEAR MR. WILSON: The enclosure with your 

letter of October 4, 1966, concerns the legal-
ity of providing a grant under the Federal 
Mass Transit Act of 1964 to the City of San 
Diego, (City), California. The problem in-
volved arises in connection with the defini-
tion in subsection 9(d)(5) of the Act, 49 U.S.C. 
1608(d)(5), excluding charter or sightseeing 
service from the term ‘‘mass transpor-
tation.’’ 

It appears from the enclosure with your 
letter that the City originally included in its 
grant application a request for funds to pur-
chase 8 buses designed for charter service. 
Subsequently the City amended its applica-
tion by deleting a request for a portion of 
the funds attributable to the charter bus 
coaches. However, in addition to the 8 spe-
cially designed charter buses initially ap-
plied for, the City allegedly uses about 40 of 
its transit type buses to a substantial extent 
for charter-type services. In light of these 
factors surrounding the application by the 
City, the enclosure requests our opinion with 
regard to the legality of grants under the 
Act as it applies to certain matters (in effect 
questions), which are numbered and quoted 
below and answered in the order presented. 

Number one: 
‘‘The grant of funds to a City to purchase 

buses and equipment which are intended for 
substantial use in the general charter bus 
business as well as in the Mass Transpor-
tation type business.’’ 

The Federal Mass Transit Act of 1964 does 
not authorize grants to assist in the pur-
chase of buses or other equipment for any 
service other than urban mass transpor-
tation service. Section 3(a) of the Act limits 
the range of eligible facilities and equipment 
to ‘‘* * * buses and other rolling stock, and 

other real or personal property needed for an 
efficient and coordinated mass transpor-
tation system.’’ In turn, ‘‘mass transpor-
tation’’ is defined, in section 9(d)(5) of the 
Act, specifically to exclude charter service. 
We are advised by the Department of Hous-
ing and Urban Development (HUD) that 
under these provisions, the Department has 
limited its grants to the purchase of buses of 
types suitable to meet the needs of the par-
ticular kind of urban mass transportation 
proposed to be furnished by the applicant.’’ 

HUD further advises that: 
‘‘One of the basic facts of urban mass 

transportation operations is that the need 
for rolling stock is far greater during the 
morning and evening rush hours on week-
days than at any other time. For that rea-
son, any system which has sufficient rolling 
stock to meet the weekday rush-hour needs 
of its customers must have a substantial 
amount of equipment standing idle at other 
times, as well as drivers and other personnel 
being paid when there is little for them to 
do. To relieve this inefficient and uneco-
nomical situation, quite a number of cities 
have offered incidental charter service using 
this idle equipment and personnel during the 
hours when the same are not needed for reg-
ularly scheduled runs. Among the cities so 
doing are Cleveland, Pittsburgh, Alameda, 
Tacoma, Detroit and Dallas. 

‘‘Such service contributes to the success of 
urban mass transportation operations by 
bringing in additional revenues and pro-
viding full employment to drivers and other 
employees. It may in some cases even reduce 
the need for Federal capital grant assistance. 

‘‘We do not consider that there is any vio-
lation of either the letter or the spirit of the 
Act as a result of such incidental use f buses 
in charter service. To guard against abuses, 
every capital facilities grant contract made 
by this Department contains the following 
provisions: 

‘‘ ‘Sec. 4. Use of Project Facilities and Equip-
ment—The Public Body agrees that the 
Project facilities and equipment will be used 
for the provision of mass transportation 
service within its urban area for the period 
of the useful life of such facilities and equip-
ment. . . . The Public Body further agrees 
that during the useful life of the Project fa-
cilities and equipment it will submit to HUD 
such financial statements and other data as 
may be deemed necessary to assure compli-
ance with this Section.’ ’’ 

It is our view that grants may be made to 
a city under section 3(a) of the Act to pur-
chase buses needed by the city for an effi-
cient and coordinated mass transportation 
system, even though the city may intend to 
use such buses for charter use when the 
buses are not needed on regularly scheduled 
runs (i.e., for mass transportation purposes) 
and would otherwise be idle. 

Number two: 
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‘‘Whether a grant of such funds is proper if 
charter bus use is incidental to mass public 
transportation operations. If so, what is the 
definition of incidental use.’’ 

We are advised by HUD that under its leg-
islative authority, it cannot and does not 
take charter service requirements into con-
sideration in any way in evaluating the 
needs of a local mass transportation system 
for buses or other equipment. 

HUD further advises that: 
‘‘However, as indicated above, we are of 

the opinion that any lawful use of project 
equipment which does not detract from or 
interfere with the urban mass transportation 
service for which the equipment is needed 
would be deemed an incidental use of such 
equipment, and that such use of project 
equipment is entirely permissible under our 
legislation. What uses are in fact incidental, 
under this test, can be determined only on a 
case-by-case basis.’’ 

In view of what we stated above in answer 
to the first question, the first part of ques-
tion two is answered in the affirmative. 

As to the second part of the question, in 
Security National Insurance Co. v. Secuoyah 
Marina, 246F.2d 830, ‘‘incident’’ is defined as 
meaning ‘‘that which appertains to some-
thing else which is primary.’’ Thus, we can-
not say HUD’s definition of incidental use as 
set forth above is unreasonable. Under the 
Act involved grants may be made to pur-
chase buses only if the buses are needed for 
an efficient and coordinated mass transpor-
tation system. It would appear that if buses 
are purchased in order to meet this need, and 
are, in fact, used to meet such need, the use 
of such buses for charter service when not 
needed for mass transportation services 
would, in effect, be an ‘‘incidental use,’’ inso-
far as pertinent here. In our opinion such in-
cidental use would not violate the provisions 
of the 1964 Act. 

Number three: 
‘‘The grant of funds for mass public trans-

portation purposes to a City which has ex-
pressed an intent to engage in the general 
charter bus business when such funds would 
in effect constitute a subsidy to the City of 
its intended charter bus operations; i.e. free-
ing Municipal funds with which to purchase 
charter bus equipment.’’ 

Section 4(a) of the 1954 Act (49 U.S.C. 
1603(a)) provides, in part, as follows: 

‘‘* * * The Administrator (now Secretary), 
on the basis of engineering studies, studies of 
economic feasibility, and data showing the 
nature and extent of expected utilization of 
the facilities and equipment, shall estimate 
what portion of the cost of a project to be as-
sisted under section 1602 of this title cannot 
be reasonably financed from revenues— 
which portion shall hereinafter be called ‘net 
project cost’. The Federal grant for such a 
project shall not exceed two-thirds of the net 
project cost. The remainder of the net 

project cost shall be provided, in cash, from 
sources other than Federal funds * * *.’’ 

It is clear from the legislative history of 
the Act involved that the ‘‘revenues’’ to be 
considered are mass transportation system 
revenues including any revenues from inci-
dental charter operations. There is nothing 
in the language of the Act which requires 
HUD to take into account the status of the 
general funds of an applicant city in deter-
mining how much capital grant assistance to 
extend to that city. 

It should be noted that in a sense nearly 
every capital grant to a city constitutes a 
partial subsidy of every activity of the city 
which is supported by tax revenues, since it 
frees tax revenues for such other uses. 

Number four: 
‘‘With specific reference to the application 

of the City of San Diego for funds under its 
application to the Department of Housing 
and Urban Development dated June 2, 1966, 
whether the Act permits a grant to purchase 
equipment wherein 25 percent of such equip-
ment will be used either exclusively or sub-
stantially in the operation of charter bus 
services.’’ 

As to the City of San Diego’s grant appli-
cation, we have been advised by HUD as fol-
lows: 

‘‘As explained above, the Act authorizes 
assistance only for facilities to be used in 
mass transportation service. We could not, 
therefore, assist San Diego in purchasing 
any equipment to be used ‘exclusively’ in the 
operation of charter bus service. Further-
more, as also explained above, assisted mass 
transportation equipment can be used only 
incidentally for such charter services. 

‘‘Whether equipment used ‘substantially’ 
in such service qualifies under this rule can 
be answered only in the light of the specifics 
of the San Diego situation. * * * we have al-
ready, during our preliminary review of the 
City’s application, disallowed about $150,000 
of the proposed project cost which was allo-
cated to the purchase of eight charter-type 
buses. 

‘‘The final application of the City of San 
Diego is presently under active consideration 
by this Department. In particular, we have 
requested the City to furnish additional in-
formation as to the nature and extent of the 
proposed use, if any, of project facilities and 
equipment in charter service, so that we can 
further evaluate the application under the 
criteria above set forth. We have also re-
quested similar information from Mr. 
Fredrick J. Ruane, who has filed a tax-
payers’ suit (Superior Court for San Diego 
County Civil #297329) against the City, con-
testing its authority to engage in charter 
bus operations.’’ 

As indicated above, it is clear that under 
the Act in question grants may not legally 
be made to purchase buses to be used ‘‘ex-
clusively’’ in the operation of charter bus 
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service. However, in view of the purposes of 
the Act involved it is our opinion that a city 
which has purchased with grant funds buses 
needed for an efficient mass transportation 
system, is not precluded by the act from 
using such buses for charter service during 
idle or off-peak periods when the buses are 
not needed for regularly scheduled runs. As 
indicated above, such a use would appear to 
be an incidental use. 

The fourth question is answered accord-
ingly. 

As requested, the correspondence enclosed 
with your letter is returned herewith. 

Sincerely yours, 

FRANK H. WEITZEL,
Assistant Comptroller General

of the United States. 
Enclosures: 
The Honorable Bob Wilson, House of Rep-

resentatives. 

MARCH 29, 1976. 

INFLATIONARY IMPACT STATEMENT 

FINAL REGULATIONS ON SCHOOL BUS 
OPERATIONS 

I certify that, in accordance with Execu-
tive Order 11821, dated November 27, 1974, and 
Departmental implementing instructions, an 
Inflationary Impact Statement is not re-
quired for final regulations on School Bus 
Operations. 

ROBERT E. PATRICELLI,
Federal Mass Transit

Administrator. 

PART 609—TRANSPORTATION FOR 
ELDERLY AND HANDICAPPED 
PERSONS 

Sec. 
609.1 Purpose. 
609.3 Definitions. 
609.5 Applicability. 
609.23 Reduced fare. 

APPENDIX A TO PART 609—ELDERLY AND 
HANDICAPPED 

AUTHORITY: 49 U.S.C. 5307(d) and 5308(b); 23 
U.S.C. 134, 135 and 142; 29 U.S.C. 794; 49 CFR 
1.51. 

SOURCE: 41 FR 18239, Apr. 30, 1976, unless 
otherwise noted. 

§ 609.1 Purpose. 

The purpose of this part is to estab-
lish formally the requirements of the 
Federal Transit Administration (FTA) 
on transportation for elderly and 
handicapped persons. 

§ 609.3 Definitions. 
As used herein: 
Elderly and handicapped persons 

means those individuals who, by reason 
of illness, injury, age, congenital mal-
function, or other permanent or tem-
porary incapacity or disability, includ-
ing those who are nonambulatory 
wheelchair-bound and those with semi- 
ambulatory capabilities, are unable 
without special facilities or special 
planning or design to utilize mass 
transportation facilities and services 
as effectively as persons who are not so 
affected. 

§ 609.5 Applicability. 
This part, which applies to projects 

approved by the Federal Transit Ad-
ministrator on or after May 31, 1976, 
applies to all planning, capital, and op-
erating assistance projects receiving 
Federal financial assistance under sec-
tions 5307 or 5308 of the Federal transit 
laws (49 U.S.C. Chapter 53), and non-
highway public mass transportation 
projects receiving Federal financial as-
sistance under: (1) Subsection (a) or (c) 
of section 142 of title 23, United States 
Code; and (2) paragraph (4) of sub-
section (e) of section 103, title 23, 
United States Code. However, under 
certain circumstances evident in 
§§ 609.13 through 609.21, the latter sec-
tions apply to fixed facilities and vehi-
cles included in projects approved be-
fore May 31, 1976. Sections in this part 
on capital assistance applications, 
fixed facilities, and vehicles apply ex-
pressly to capital assistance projects 
receiving Federal financial assistance 
under any of the above statutes. 

[41 FR 18239, Apr. 30, 1976, as amended at 61 
FR 19562, May 2, 1996] 

§ 609.23 Reduced fare. 
Applicants for financial assistance 

under section 5307 of the Federal tran-
sit laws (49 U.S.C. Chapter 53), must, as 
a condition to receiving such assist-
ance, give satisfactory assurances, in 
such manner and form as may be re-
quired by the Federal Transit Adminis-
trator and in accordance with such 
terms and conditions as the Federal 
Transit Administrator may prescribe, 
that the rates charged elderly and 
handicapped persons during non-peak 

VerDate Mar<15>2010 10:10 Dec 13, 2010 Jkt 220218 PO 00000 Frm 00457 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\220218.XXX 220218w
w

oo
ds

2 
on

 D
S

K
1D

X
X

6B
1P

R
O

D
 w

ith
 C

F
R


		Superintendent of Documents
	2014-08-25T12:18:46-0400
	US GPO, Washington, DC 20401
	Superintendent of Documents
	GPO attests that this document has not been altered since it was disseminated by GPO




