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length royalty under section 482 to the 
possessions corporation. 

[T.D. 8090, 51 FR 21532, June 13, 1986; 51 FR 
27174, July 30, 1986, as amended by T.D. 8669, 
61 FR 21367, May 10, 1996; 61 FR 39072, July 26, 
1996; T.D. 8786, 63 FR 55025, Oct. 14, 1998] 

§ 1.936–7 Manner of making election 
under section 936 (h)(5); special 
election for export sales; revocation 
of election under section 936(a). 

(a) The rules in this section apply for 
purposes of section 936(h) and also for 
purposes of section 934(e), where appli-
cable. 

(b) Manner of making election. 
Q. 1: How does a possessions corpora-

tion make an election to use the cost 
sharing method or profit split method? 

A. 1: A possessions corporation 
makes an election to use the cost shar-
ing or profit split method by filing 
Form 5712–A (‘‘Election and 
Verification of the Cost Sharing or 
Profit Split Method Under Section 
936(h)(5)’’) and attaching it to its tax re-
turn. Form 5712–A must be filed on or 
before the due date (including exten-
sions) of the tax return of the posses-
sions corporation for its first taxable 
year beginning after December 31, 1982. 
The electing corporation must set 
forth on the form the name and the 
taxpayer identification number or ad-
dress of all members of the affiliated 
group (including foreign affiliates not 
required to file a U.S. tax return). All 
members of the affiliated group must 
consent to the election. For elections 
filed with respect to taxable years be-
ginning before January 1, 2003, an au-
thorized officer of the electing corpora-
tion must sign the statement of elec-
tion and must declare that he has re-
ceived a signed statement of consent 
from an authorized officer, director, or 
other appropriate official of each mem-
ber of the affiliated group. Elections 
filed for taxable years beginning after 
December 31, 2002, must incorporate a 
declaration by the electing corporation 
that it has received a signed consent 
from an authorized officer, director, or 
other appropriate official of each mem-
ber of the affiliated group and will be 
verified by signing the return. The 
election is not valid for a taxable year 
unless all affiliates consent. A failure 
to obtain an affiliate’s written consent 

will not invalidate the election out if 
the possessions corporation made a 
good faith effort to obtain all the nec-
essary consents or the failure to obtain 
the missing consent was inadvertent. 
Subsequently created or acquired af-
filiates are bound by the election. If an 
election out is revoked under section 
936(h)(5)(F)(iii), a new election out with 
respect to that product area cannot be 
made without the consent of the Com-
missioner. The possessions corporation 
shall file an amended Form 5712–A with 
its timely filed (including extensions) 
income tax return to reflect any 
changes in the names or number of the 
members of the affiliated group for any 
taxable year after the first taxable 
year to which the election out applies. 
By consenting to the election out, all 
affiliates agree to provide information 
necessary to compute the cost sharing 
payment under the cost sharing meth-
od or combined taxable income under 
the profit split method, and failure to 
provide such information shall be 
treated as a request to revoke the elec-
tion out under section 936(h)(5)(F)(iii). 

Q. 2: May the ‘‘election out’’ under 
section 936(h)(5) be made on a product- 
by-product basis, or must it be made on 
a wide basis? 

A. 2: An electing corporation is re-
quired to treat products in the same 
product area in the same manner. 
Similarly, all possessions corporations 
in the same affiliated group that 
produce any products or render any 
services in the same product area must 
make the same election for all prod-
ucts that fall within the same product 
area. However, § 1.936–7(b) provides that 
the electing corporation may make a 
different election for export sales than 
for domestic sales. The electing cor-
poration or corporations may also 
make different elections for products 
that fall within different product areas. 

Q. 3: May the possessions corporation 
elect to define product area more nar-
rowly than the 3-digit SIC code? 

A. 3: No. Certain alternatives, such as 
the 4-digit SIC code, would not be per-
mitted under the statute. However, 
other methods for defining product 
area may be considered by the Commis-
sioner in the future. 

Q. 4: May a possessions corporation 
make an election out under the cost 
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sharing method with respect to a prod-
uct area if the affiliated group incurs 
no research, development or experi-
mental costs in the product area? 

A. 4: Yes. In that case the cost shar-
ing payment will be zero. 

Q. 5: If the significant business pres-
ence test is not satisfied for a product 
or type of service within the product 
area covered by the election out under 
section 936(h)(5) what rules will apply 
with respect to that product? 

A. 5: With respect to the product 
which does not satisfy the significant 
business presence test, the provisions 
of section 936 (h)(1) through (h)(4) will 
apply to the allocation of income. How-
ever, if a cost sharing or a profit split 
election has been made with respect to 
the product area, the cost sharing pay-
ment or the research and development 
floor under section 936(h)(5)(C)(ii)(II) 
will not be reduced. 

Q. 6: Is a taxpayer permitted to make 
a change of election with respect to the 
cost sharing and profit split methods? 

A. 6: In general, once the election is 
properly made, it is binding for the 
first year in which it applies and all 
subsequent years (including upon any 
later created or acquired affiliates), 
and revocation is only permitted with 
the consent of the Commissioner of In-
ternal Revenue. However, a taxpayer 
will be permitted to change its election 
once from the cost sharing method to 
the profit split method or vice versa, or 
from the method permitted under sec-
tion 936 (h)(1) through (h)(4) to cost 
sharing or profit split or vice versa, 
without the consent of the Commis-
sioner if the change is made on the tax-
payer’s return for its first taxable year 
ending after June 13, 1986. Such change 
will apply to such taxable year and all 
subsequent taxable years, and, at the 
taxpayer’s option, may also apply to 
all prior taxable years for which sec-
tion 936(h) was in effect. A change of 
election will be treated as an election 
subject to the procedures set forth 
above and to section 481 of the Internal 
Revenue Code. 

Q. 7: If the Commissioner determines 
that a possessions corporation does not 
meet the 80-percent possession source 
test or the 65-percent active trade or 
business test (the ‘‘qualification tests’’) 
for any taxable year beginning after 

1982, under what circumstances is the 
possessions corporation permitted to 
make a distribution of property after 
the close of its taxable year to meet 
the qualification tests? 

A. 7: A possessions corporation may 
make a pro rata distribution of prop-
erty to its shareholders after the close 
of the taxable year if the Commis-
sioner determines that the possessions 
corporation does not satisfy the quali-
fication tests (a) by reason of the ex-
clusion from gross income of intangible 
income under section 936(h)(1)(B) or 
section 936(h)(5)(C)(i)(II) or (b) by rea-
son of the allocation to the share-
holders of the possessions corporation 
of income under section 
936(h)(5)(C)(ii)(III); provided, however, 
that the determination of the Commis-
sioner does not contain a finding that 
the failure of such corporation to sat-
isfy the qualification tests was due, in 
whole or in part, to fraud with intent 
to evade tax or willful neglect on the 
part of the possessions corporation. 
The possessions corporation must des-
ignate the distribution at the time the 
distribution is made as a distribution 
to meet qualification requirements, 
and it will be subject to the provisions 
of section 936(h)(4). Such distributions 
will not qualify for the dividends re-
ceived deduction. 

Q. 8: If a possessions corporation 
owns stock in a subsidiary possessions 
corporation, any intangible property 
income allocated to the parent posses-
sions corporation under section 936(h) 
will be treated as U.S. source income 
and taxable to the parent possessions 
corporation. Is the intangible property 
income taken into consideration in de-
termining whether the parent posses-
sions corporation meets the income 
tests of section 936(a)(2)? 

A. 8: While taxable to the parent pos-
sessions corporation, the intangible 
property income does not enter into 
the calculation of the 80-percent pos-
session source test or the 65-percent ac-
tive trade or business test of section 
936(a)(2)(A) and (B). This would also be 
the case if the subsidiary possessions 
corporation made a qualifying distribu-
tion under section 936(h)(4). 

(c) Separate election for export sales. 
Q. 1: What methods of computing in-

come can a possessions corporation use 
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under the separate election for export 
sales? 

A. 1: The only two methods which are 
available under the separate election 
for export sales are the cost sharing 
method and the profit split method. 

Q. 2: What is the definition of export 
sales for purposes of the separate elec-
tion for export sales? 

A. 2: The determination of export 
sales is based upon the destination of 
the product, i.e., where it is to be used 
or consumed. If the product is sold to a 
U.S. affiliate, it will be treated as an 
export sale only if resold or otherwise 
transferred abroad to a foreign person 
(including a foreign affiliate or foreign 
branch of a U.S. affiliate) within one 
year from the date of sale to the U.S. 
affiliate for ultimate use or consump-
tion outside the United States as pro-
vided under § 1.954–3(a)(3)(ii). 

Q. 3: Assume that a possessions cor-
poration sells a product to both foreign 
affiliates and foreign branches of U.S. 
affiliates. In addition, it sells the prod-
uct to its U.S. parent for resale in the 
U.S. The possessions corporation 
makes a profit split election for domes-
tic sales and a cost sharing election of 
export sales. Will the sales to foreign 
branches of U.S. affiliates be treated as 
exports subject to the cost sharing 
method or as domestic sales subject to 
the profit split method? 

A. 3: The sales to a foreign branch of 
a U.S. corporation are exports if for ul-
timate use or consumption outside of 
the United States as provided under 
§ 1.954–3(a)(3)(ii). 

Q. 4: Under what circumstances may 
a possessions corporation make the 
separate election under section 
936(h)(5)(F)(iv)(II) for computing its in-
come from products exported to a for-
eign person when the income derived 
by such foreign person on the resale of 
such products is included in foreign 
base company income under section 
954(a)? 

A. 4: If the income derived by a for-
eign person on the resale of products 
manufactured, in whole or in part, by a 
possessions corporation is included in 
foreign base company income under 
section 954(a), then the possessions cor-
poration may make the separate export 
election under section 
936(h)(5)(F)(iv)(II) for computing its in-

come from such products only if such 
foreign person has been formed or is 
availed of for substantial business rea-
sons that are unrelated to an affiliated 
corporation’s U.S. tax liability. For 
purposes of the proceding sentence, a 
foreign person will be considered to be 
formed or availed of for such substan-
tial business reasons if the foreign per-
son in the normal course of business 
purchases substantial quantities of 
products from both the possessions cor-
poration and its affiliates for resale, 
and, in addition provides support serv-
ices for affiliated companies such as 
centralized testing, marketing of prod-
ucts, management of local currency ex-
posures, or other similar services. How-
ever, a foreign person that purchases 
and resells products only from a pos-
sessions corporation is presumed to be 
formed or availed of for other than 
such substantial business reasons, even 
if the foreign person provides addi-
tional services. 

Q. 5: When will the ‘‘manufacturing’’ 
test set forth in subsection (d)(1)(A) of 
section 954 be applicable to the export 
sales of a product of a possessions cor-
poration which makes a separate elec-
tion for export sales? 

A. 5: An electing corporation will be 
required to meet the ‘‘manufacturing’’ 
test set forth in subsection (d)(1)(A) of 
section 954 with respect to export sales 
of its product in each taxable year in 
which the separate election for export 
sales is in effect. 

(d) Revocation of election under section 
936(a). 

Q. 1: When may an election under 
section 936(a) be revoked? 

A. 1: An election under section 936(a) 
may be revoked during the first ten 
years of section 936 status only with 
the consent of the Commissioner, and 
without the Commissioner’s consent 
after that time. The Commissioner 
hereby consents to all requests for rev-
ocation that are made with respect to 
the taxapayer’s first taxable year be-
ginning after December 31, 1982 pro-
vided that the section 936(a) election 
was in effect for the corporation’s last 
taxable year beginning before January 
1, 1983, if the taxpayer agrees not to re- 
elect section 936(a) prior to its first 
taxable year beginning after December 
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31, 1988. A taxpayer that wishes to re-
voke a section 936(a) election under the 
terms of the blanket revocation must 
attach a ‘‘Statement of Revocation— 
Section 936’’ to the taxpayer’s timely 
filed return (including extensions) and 
must state that in revoking the elec-
tion the taxpayer agrees not to re-elect 
section 936(a) prior to its first taxable 
year beginning after December 31, 1988. 
Other requests to revoke not covered 
by the Commissioner’s blanket consent 
should be addressed to the District Di-
rector having jurisdiction over the tax-
payer’s tax return. 

[T.D. 8090, 51 FR 21545, June 13, 1986, as 
amended by T.D. 9100, 68 FR 70705, Dec. 19, 
2003; T.D. 9300, 71 FR 71042, Dec. 8, 2006] 

§ 1.936–8T Qualified possession source 
investment income (temporary). 
[Reserved] 

§ 1.936–9T Source of qualified posses-
sion source investment income 
(temporary). [Reserved] 

§ 1.936–10 Qualified investments. 
(a) In general. [Reserved] 
(b) Qualified investments in Puerto 

Rico. [Reserved] 
(c) Qualified investment in certain Car-

ibbean Basin countries—(1) General rule. 
An investment of qualified funds de-
scribed in this section shall be treated 
as a qualified investment of funds for 
use in Puerto Rico if the funds are used 
for a qualified investment in a quali-
fied Caribbean Basin country. A quali-
fied investment in a qualified Carib-
bean Basin country is a loan of quali-
fied funds by a qualified financial insti-
tution (described in paragraph (c)(3) of 
this section) directly to a qualified re-
cipient (described in paragraph (c)(9) of 
this section) or indirectly through a 
single financial intermediary for in-
vestment in active busines assets (as 
defined in paragraph (c)(4) of this sec-
tion) in a qualified Caribbean Basin 
country (described in paragraph 
(c)(10)(ii) of this section) or for invest-
ment in development projects (as de-
fined in paragraph (c)(5) of this section) 
in a qualified Caribbean Basin country, 
provided— 

(i) The investment is authorized, 
prior to disbursement of the funds, by 
the Commissioner of Financial Institu-
tions of Puerto Rico (or his delegate) 

pursuant to regulations issued by such 
Commissioner; and 

(ii) The agreement, certification, and 
due diligency requirements under para-
graphs (c)(11), (12), and (13) of this sec-
tion are met. 

A loan by a qualified financial institu-
tion shall not be disqualified merely 
because the loan transaction is proc-
essed by the central bank of issue of 
the country into which the loan is 
made pursuant to, and solely for pur-
poses of complying with, the exchange 
control laws or regulations of such 
country. Further, a loan by a qualified 
financial institution shall not be dis-
qualified merely because the loan is ac-
quired by another person, provided 
such other person is also a qualified fi-
nancial institution. 

(2) Termination of qualification—(i) In 
general. An investment that, at any 
time after having met the require-
ments for a qualified investment in a 
qualified Caribbean Basin country 
under the terms of this paragraph (c), 
fails to meet any of the conditions enu-
merated in this paragraph (c) shall no 
longer be considered a qualified invest-
ment in a qualified Caribbean Basin 
country from the time of such failure, 
unless the investment satisfies the re-
quirements for a timely cure described 
in paragraph (c)(2)(ii) of this section. 
Such a failure includes, but is not lim-
ited to, the occurrence of any of the 
following events: 

(A) Active business assets cease to 
qualify as such; 

(B) Proceeds from the investment are 
diverted for the financing of assets, 
projects, or operations that are not ac-
tive business assets or development 
projects or are not the assests or the 
project of the qualified recipient; 

(C) The holder of the qualified recipi-
ent’s obligation is not a qualified fi-
nancial institution; 

(D) The qualified recipient’s qualified 
business activity ceases to qualify as 
such; or 

(E) The qualified Caribbean Basin 
country ceases to be a country de-
scribed in paragraph (c)(10)(ii) of this 
section. 

(ii) Timely cure—(A) In general. A 
timely cure shall be considered to have 
been made if the event or events that 
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