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Food Safety and Inspection Service, USDA § 317.24 

For Sale’’ in lettering not less than 
three-eighth inch in height. Such ex-
empted custom prepared products or 
their containers may bear additional 
labeling provided such labeling is not 
false or misleading. 

[37 FR 4071, Feb. 26, 1972] 

§ 317.17 Interpretation and statement 
of labeling policy for cured prod-
ucts; special labeling requirements 
concerning nitrate and nitrite. 

(a) With respect to sections 1(n) (7), 
(9), and (12) of the Act and § 317.2, any 
substance mixed with another sub-
stance to cure a product must be iden-
tified in the ingredients statement on 
the label of such product. For example, 
curing mixtures composed of such in-
gredients as water, salt, sugar, sodium 
phosphate, sodium nitrate, and sodium 
nitrite or other permitted substances 
which are added to any product, must 
be identified on the label of the prod-
uct by listing each such ingredient in 
accordance with the provisions of 
§ 317.2. 

(b) Any product, such as bacon and 
pepperoni, which is required to be la-
beled by a common or usual name or 
descriptive name in accordance with 
§ 317.2(c)(1) and to which nitrate or ni-
trite is permitted or required to be 
added may be prepared without nitrate 
or nitrite and labeled with such com-
mon or usual name or descriptive name 
when immediately preceded with the 
term ‘‘Uncured’’ as part of the product 
name in the same size and style of let-
tering as the product name, provided 
that the product is found by the Ad-
ministrator to be similar in size, fla-
vor, consistency, and general appear-
ance to such product as commonly pre-
pared with nitrate or nitrite, or both. 

(c)(1) Products described in para-
graph (b) of this section or § 319.2 of 
this subchapter, which contain no ni-
trate or nitrite shall bear the state-
ment ‘‘No Nitrate or Nitrite Added.’’ 
This statement shall be adjacent to the 
product name in lettering of easily 
readable style and at least one-half the 
size of the product name. 

(2) Products described in paragraph 
(b) of this section and § 319.2 of this 
subchapter shall bear, adjacent to the 
product name in lettering of easily 
readable style and at least one-half the 

size of the product name, the state-
ment ‘‘Not Preserved—Keep Refrig-
erated Below 40 °F. At All Times’’ un-
less they have been thermally proc-
essed to Fo 3 or more; they have been 
fermented or pickled to pH of 4.6 or 
less; or they have been dried to a water 
activity of 0.92 or less. 

(3) Products described in paragraph 
(b) of this section and § 319.2 of this 
subchapter shall not be subject to the 
labeling requirements of paragraphs (b) 
and (c) of this section if they contain 
an amount of salt sufficient to achieve 
a brine concentration of 10 percent or 
more. 

[37 FR 16863, Aug. 22, 1972, as amended at 44 
FR 48961, Aug. 21, 1979] 

§§ 317.18–317.23 [Reserved] 

§ 317.24 Packaging materials. 
(a) Edible products may not be pack-

aged in a container which is composed 
in whole or in part of any poisonous or 
deleterious substances which may 
render the contents adulterated or in-
jurious to health. All packaging mate-
rials must be safe for their intended 
use within the meaning of section 409 
of the Federal Food, Drug, and Cos-
metic Act, as amended (FFDCA). 

(b) Packaging materials entering the 
official establishment must be accom-
panied or covered by a guaranty, or 
statement of assurance, from the pack-
aging supplier under whose brand name 
and firm name the material is mar-
keted to the official establishment. 
The guaranty shall state that the ma-
terial’s intended use complies with the 
FFDCA and all applicable food additive 
regulations. The guaranty must iden-
tify the material, e.g., by the distin-
guishing brand name or code designa-
tion appearing on the packaging mate-
rial shipping container; must specify 
the applicable conditions of use, in-
cluding temperature limits and any 
other pertinent limits specified under 
the FFDCA and food additive regula-
tions; and must be signed by an author-
ized official of the supplying firm. The 
guaranty may be limited to a specific 
shipment of an article, in which case it 
may be part of or attached to the in-
voice covering such shipment, or it 
may be general and continuing, in 
which case, in its application to any 

VerDate Mar<15>2010 14:26 Feb 17, 2011 Jkt 223029 PO 00000 Frm 00195 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\223029.XXX 223029jd
jo

ne
s 

on
 D

S
K

8K
Y

B
LC

1P
R

O
D

 w
ith

 C
F

R


		Superintendent of Documents
	2014-08-22T09:25:13-0400
	US GPO, Washington, DC 20401
	Superintendent of Documents
	GPO attests that this document has not been altered since it was disseminated by GPO




