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by examining your total net worth, in-
cluding, as appropriate, the net worth 
of your affiliated entities. 

(b) If your net worth, minus the 
amount we would require as surety 
under §§ 250.1490 and 250.1491 for all or-
ders you have appealed is greater than 
$300 million, you are presumptively 
deemed financially solvent, and we will 
not require you to post a bond or other 
surety instrument. 

(c) If your net worth, minus the 
amount we would require as surety 
under §§ 250.1490 and 250.1491 for all or-
ders you have appealed is less than $300 
million, you must submit the following 
to BSEE by one of the methods in 
§ 250.1495(a): 

(1) A written request asking us to 
consult a business-information, or 
credit-reporting service or program to 
determine your financial solvency; and 

(2) A nonrefundable $50 processing 
fee: 

(i) You must pay the processing fee 
to us following the requirements for 
making payments found in 30 CFR 
250.126. You are required to use Elec-
tronic Funds Transfer (EFT) for these 
payments; 

(ii) You must submit the fee with 
your request under paragraph (c)(1) of 
this section, and then annually on the 
date we first determined that you dem-
onstrated financial solvency, as long as 
you are not able to demonstrate finan-
cial solvency under paragraph (a) of 
this section and you have active ap-
peals. 

(d) If you request that we consult a 
business-information or credit-report-
ing service or program under paragraph 
(c) of this section: 

(1) We will use criteria similar to 
that which a potential creditor would 
use to lend an amount equal to the 
bond or other surety instrument we 
would require under §§ 250.1490 and 
250.1491; 

(2) For us to consider you financially 
solvent, the business-information or 
credit-reporting service or program 
must demonstrate your degree of risk 
as low to moderate: 

(i) If our bond-approving officer de-
termines that the business-information 
or credit-reporting service or program 
information demonstrates your finan-
cial solvency to our satisfaction, our 

bond-approving officer will not require 
you to post a bond or other surety in-
strument under §§ 250.1490 and 250.1491; 

(ii) If our bond-approving officer de-
termines that the business-information 
or credit-reporting service or program 
information does not demonstrate your 
financial solvency to our satisfaction, 
our bond-approving officer will require 
you to post a bond or other surety in-
strument under §§ 250.1490 and 250.1491 
or pay the obligation. 

§ 250.1497 When will BOEM monitor 
my financial solvency? 

(a) If you are presumptively finan-
cially solvent under § 250.1496(b), BOEM 
will determine your net worth as de-
scribed under § 250.1496(b) and (c) to 
evaluate your financial solvency at 
least annually on the date we first de-
termined that you demonstrated finan-
cial solvency as long as you have ac-
tive appeals and each time you appeal 
a new order. 

(b) If you ask us to consult a busi-
ness-information or credit-reporting 
service or program under § 250.1496(c), 
we will consult a service or program 
annually as long as you have active ap-
peals and each time you appeal a new 
order. 

(c) If our bond-approving officer de-
termines that you are no longer finan-
cially solvent, you must post a bond or 
other BOEM-specified surety instru-
ment under §§ 250.1490 and 250.1491. 

Subpart O—Well Control and 
Production Safety Training 

§ 250.1500 Definitions. 
Terms used in this subpart have the 

following meaning: 
Contractor and contract personnel 

mean anyone, other than an employee 
of the lessee, performing well control, 
deepwater well control, or production 
safety duties for the lessee. 

Deepwater well control means well 
control when you are using a subsea 
BOP system. 

Employee means direct employees of 
the lessees who are assigned well con-
trol, deepwater well control, or produc-
tion safety duties. 

I or you means the lessee engaged in 
oil, gas, or sulphur operations in the 
Outer Continental Shelf (OCS). 
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Lessee means a person who has en-
tered into a lease with the United 
States to explore for, develop, and 
produce the leased minerals. The term 
lessee also includes an owner of oper-
ating rights for that lease and the 
BOEM-approved assignee of that lease. 

Periodic means occurring or recurring 
at regular intervals. Each lessee must 
specify the intervals for periodic train-
ing and periodic assessment of training 
needs in their training programs. 

Production operations include, but are 
not limited to, separation, dehydra-
tion, compression, sweetening, and me-
tering operations. 

Production safety includes measures, 
practices, procedures, and equipment 
to ensure safe, accident-free, and pollu-
tion-free production operations, as well 
as installation, repair, testing, mainte-
nance, and operation of surface and 
subsurface safety equipment. 

Well completion/well workover means 
those operations following the drilling 
of a well that are intended to establish 
or restore production. 

Well control means drilling, well com-
pletion, well workover, and well serv-
icing operations. For purposes of this 
subpart, well completion/well workover 
means those operations following the 
drilling of a well that are intended to 
establish or restore production to a 
well. It includes small tubing oper-
ations but does not include well serv-
icing. 

Well servicing means snubbing, coil 
tubing, and wireline operations. 

§ 250.1501 What is the goal of my train-
ing program? 

The goal of your training program 
must be safe and clean OCS operations. 
To accomplish this, you must ensure 
that your employees and contract per-
sonnel engaged in well control, deep-
water well control, or production safe-
ty operations understand and can prop-
erly perform their duties. 

§ 250.1503 What are my general re-
sponsibilities for training? 

(a) You must establish and imple-
ment a training program so that all of 
your employees are trained to com-
petently perform their assigned well 
control, deepwater well control, and 
production safety duties. You must 

verify that your employees understand 
and can perform the assigned well con-
trol, deepwater well control, or produc-
tion safety duties. 

(b) If you conduct operations with a 
subsea BOP stack, your employees and 
contract personnel must be trained in 
deepwater well control. The trained 
employees and contract personnel must 
have a comprehensive knowledge of 
deepwater well control equipment, 
practices, and theory. 

(c) You must have a training plan 
that specifies the type, method(s), 
length, frequency, and content of the 
training for your employees. Your 
training plan must specify the meth-
od(s) of verifying employee under-
standing and performance. This plan 
must include at least the following in-
formation: 

(1) Procedures for training employees 
in well control, deepwater well control, 
or production safety practices; 

(2) Procedures for evaluating the 
training programs of your contractors; 

(3) Procedures for verifying that all 
employees and contractor personnel 
engaged in well control, deepwater well 
control, or production safety oper-
ations can perform their assigned du-
ties; 

(4) Procedures for assessing the train-
ing needs of your employees on a peri-
odic basis; 

(5) Recordkeeping and documenta-
tion procedures; and 

(6) Internal audit procedures. 
(d) Upon request of the District Man-

ager or Regional Supervisor, you must 
provide: 

(1) Copies of training documentation 
for personnel involved in well control, 
deepwater well control, or production 
safety operations during the past 5 
years; and 

(2) A copy of your training plan. 

§ 250.1504 May I use alternative train-
ing methods? 

You may use alternative training 
methods. These methods may include 
computer-based learning, films, or 
their equivalents. This training should 
be reinforced by appropriate dem-
onstrations and ‘‘hands-on’’ training. 
Alternative training methods must be 
conducted according to, and meet the 
objectives of, your training plan. 
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§ 250.1505 Where may I get training for 
my employees? 

You may get training from any 
source that meets the requirements of 
your training plan. 

§ 250.1506 How often must I train my 
employees? 

You determine the frequency of the 
training you provide your employees. 
You must do all of the following: 

(a) Provide periodic training to en-
sure that employees maintain under-
standing of, and competency in, well 
control, deepwater well control, or pro-
duction safety practices; 

(b) Establish procedures to verify 
adequate retention of the knowledge 
and skills that employees need to per-
form their assigned well control, deep-
water well control, or production safe-
ty duties; and 

(c) Ensure that your contractors’ 
training programs provide for periodic 
training and verification of well con-
trol, deepwater well control, or produc-
tion safety knowledge and skills. 

§ 250.1507 How will BSEE measure 
training results? 

BSEE may periodically assess your 
training program, using one or more of 
the methods in this section. 

(a) Training system audit. BSEE or its 
authorized representative may conduct 
a training system audit at your office. 
The training system audit will com-
pare your training program against 
this subpart. You must be prepared to 
explain your overall training program 
and produce evidence to support your 
explanation. 

(b) Employee or contract personnel 
interviews. BSEE or its authorized rep-
resentative may conduct interviews at 
either onshore or offshore locations to 
inquire about the types of training 
that were provided, when and where 
this training was conducted, and how 
effective the training was. 

(c) Employee or contract personnel test-
ing. BSEE or its authorized representa-
tive may conduct testing at either on-
shore or offshore locations for the pur-
pose of evaluating an individual’s 
knowledge and skills in perfecting well 
control, deepwater well control, and 
production safety duties. 

(d) Hands-on production safety, simu-
lator, or live well testing. BSEE or its au-
thorized representative may conduct 
tests at either onshore or offshore loca-
tions. Tests will be designed to evalu-
ate the competency of your employees 
or contract personnel in performing 
their assigned well control, deepwater 
well control, and production safety du-
ties. You are responsible for the costs 
associated with this testing, excluding 
salary and travel costs for BSEE per-
sonnel. 

§ 250.1508 What must I do when BSEE 
administers written or oral tests? 

BSEE or its authorized representa-
tive may test your employees or con-
tract personnel at your worksite or at 
an onshore location. You and your con-
tractors must: 

(a) Allow BSEE or its authorized rep-
resentative to administer written or 
oral tests; and 

(b) Identify personnel by current po-
sition, years of experience in present 
position, years of total oil field experi-
ence, and employer’s name (e.g., oper-
ator, contractor, or sub-contractor 
company name). 

§ 250.1509 What must I do when BSEE 
administers or requires hands-on, 
simulator, or other types of testing? 

If BSEE or its authorized representa-
tive conducts, or requires you or your 
contractor to conduct hands-on, simu-
lator, or other types of testing, you 
must: 

(a) Allow BSEE or its authorized rep-
resentative to administer or witness 
the testing; 

(b) Identify personnel by current po-
sition, years of experience in present 
position, years of total oil field experi-
ence, and employer’s name (e.g., oper-
ator, contractor, or sub-contractor 
company name); and 

(c) Pay for all costs associated with 
the testing, excluding salary and travel 
costs for BSEE personnel. 

§ 250.1510 What will BSEE do if my 
training program does not comply 
with this subpart? 

If BSEE determines that your train-
ing program is not in compliance, we 
may initiate one or more of the fol-
lowing enforcement actions: 
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(a) Issue an Incident of Noncompli-
ance (INC); 

(b) Require you to revise and submit 
to BSEE your training plan to address 
identified deficiencies; 

(c) Assess civil/criminal penalties; or 
(d) Initiate disqualification proce-

dures. 

Subpart P—Sulphur Operations 

§ 250.1600 Performance standard. 
Operations to discover, develop, and 

produce sulphur in the OCS shall be in 
accordance with a BOEM-approved Ex-
ploration Plan or Development and 
Production Plan and shall be con-
ducted in a manner to protect against 
harm or damage to life (including fish 
and other aquatic life), property, nat-
ural resources of the OCS including 
any mineral deposits (in areas leased or 
not leased), the National security or 
defense, and the marine, coastal, or 
human environment. 

§ 250.1601 Definitions. 
Terms used in this subpart shall have 

the meanings as defined below: 
Air line means a tubing string that is 

used to inject air within a sulphur pro-
ducing well to airlift sulphur out of the 
well. 

Bleedwater means a mixture of mine 
water or booster water and connate 
water that is produced by a bleedwell. 

Bleedwell means a well drilled into a 
producing sulphur deposit that is used 
to control the mine pressure generated 
by the injection of mine water. 

Brine means the water containing 
dissolved salt obtained from a brine 
well by circulating water into and out 
of a cavity in the salt core of a salt 
dome. 

Brine well means a well drilled 
through cap rock into the core at a salt 
dome for the purpose of producing 
brine. 

Cap rock means the rock formation, a 
body of limestone, anhydride, and/or 
gypsum, overlying a salt dome. 

Sulphur deposit means a formation of 
rock that contains elemental sulphur. 

Sulphur production rate means the 
number of long tons of sulphur pro-
duced during a certain period of time, 
usually per day. 

§ 250.1602 Applicability. 
(a) The requirements of this subpart 

P are applicable to all exploration, de-
velopment, and production operations 
under an OCS sulphur lease. Sulphur 
operations include all activities con-
ducted under a lease for the purpose of 
discovery or delineation of a sulphur 
deposit and for the development and 
production of elemental sulphur. Sul-
phur operations also include activities 
conducted for related purposes. Activi-
ties conducted for related purposes in-
clude, but are not limited to, produc-
tion of other minerals, such as salt, for 
use in the exploration for or the devel-
opment and production of sulphur. The 
lessee must have obtained the right to 
produce and/or use these other min-
erals. 

(b) Lessees conducting sulphur oper-
ations in the OCS shall comply with 
the requirements of the applicable pro-
visions of subparts A, B, C, I, J, M, N, 
O, and Q of this part and the applicable 
provisions of 30 CFR 550 subparts A, B, 
C, J and N. 

(c) Lessees conducting sulphur oper-
ations in the OCS are also required to 
comply with the requirements in the 
applicable provisions of subparts D, E, 
F, H, K, and L of this part and the ap-
plicable provisions of 30 CFR 550, sub-
part K, where such provisions specifi-
cally are referenced in this subpart. 

§ 250.1603 Determination of sulphur 
deposit. 

(a) Upon receipt of a written request 
from the lessee, the District Manager 
will determine whether a sulphur de-
posit has been defined that contains 
sulphur in paying quantities (i.e., sul-
phur in quantities sufficient to yield a 
return in excess of the costs, after com-
pletion of the wells, of producing min-
erals at the wellheads). 

(b) A determination under paragraph 
(a) of this section shall be based upon 
the following: 

(1) Core analyses that indicate the 
presence of a producible sulphur de-
posit (including an assay of elemental 
sulphur); 

(2) An estimate of the amount of re-
coverable sulphur in long tons over a 
specified period of time; and 

(3) Contour map of the cap rock to-
gether with isopach map showing the 
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