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(b) Regardless of the requirements in 
paragraph (a) of this section, you must 
not flare or vent gas over the volume 
approved in your Development Oper-
ations Coordination Document (DOCD) 
or your Development and Production 
Plan (DPP) submitted to BOEM. 

(c) The Regional Supervisor may es-
tablish alternative approval procedures 
to cover situations when you cannot 
contact the BSEE office, such as dur-
ing non-office hours. 

(d) The Regional Supervisor may 
specify a volume limit, or a shorter 
time limit than specified elsewhere in 
this part, in order to prevent air qual-
ity degradation or loss of reserves. 

(e) If you flare or vent gas without 
the required approval, or if the Re-
gional Supervisor determines that you 
were negligent or could have avoided 
flaring or venting the gas, the hydro-
carbons will be considered avoidably 
lost or wasted. You must pay royalties 
on the loss or waste, according to 30 
CFR part 1202. You must value any gas 
or liquid hydrocarbons avoidably lost 
or wasted under the provisions of 30 
CFR part 1206. 

(f) Fugitive emissions from valves, 
fittings, flanges, pressure relief valves 
or similar components do not require 
approval under this subpart unless spe-
cifically required by the Regional Su-
pervisor. 

§ 250.1161 When may I flare or vent 
gas for extended periods of time? 

You must request and receive ap-
proval from the Regional Supervisor to 
flare or vent gas for an extended period 
of time. The Regional Supervisor will 
specify the approved period of time, 
which will not exceed 1 year. The Re-
gional Supervisor may deny your re-
quest if it does not ensure the con-
servation of natural resources or is not 
consistent with National interests re-
lating to development and production 
of minerals of the OCS. The Regional 
Supervisor may approve your request 
for one of the following reasons: 

(a) You initiated an action which, 
when completed, will eliminate flaring 
and venting; or 

(b) You submit to the Regional Su-
pervisor an evaluation supported by en-
gineering, geologic, and economic data 
indicating that the oil and gas pro-

duced from the well(s) will not eco-
nomically support the facilities nec-
essary to sell the gas or to use the gas 
on or for the benefit of the lease. 

§ 250.1162 When may I burn produced 
liquid hydrocarbons? 

(a) You must request and receive ap-
proval from the Regional Supervisor to 
burn any produced liquid hydro-
carbons. The Regional Supervisor may 
allow you to burn liquid hydrocarbons 
if you demonstrate that transporting 
them to market or re-injecting them is 
not technically feasible or poses a sig-
nificant risk of harm to offshore per-
sonnel or the environment. 

(b) If you burn liquid hydrocarbons 
without the required approval, or if the 
Regional Supervisor determines that 
you were negligent or could have 
avoided burning liquid hydrocarbons, 
the hydrocarbons will be considered 
avoidably lost or wasted. You must pay 
royalties on the loss or waste, accord-
ing to 30 CFR part 1202. You must value 
any liquid hydrocarbons avoidably lost 
or wasted under the provisions of 30 
CFR part 1206. 

§ 250.1163 How must I measure gas 
flaring or venting volumes and liq-
uid hydrocarbon burning volumes, 
and what records must I maintain? 

(a) If your facility processes more 
than an average of 2,000 bopd during 
May 2010, you must install flare/vent 
meters within 180 days after May 2010. 
If your facility processes more than an 
average of 2,000 bopd during a calendar 
month after May 2010, you must install 
flare/vent meters within 120 days after 
the end of the month in which the av-
erage amount of oil processed exceeds 
2,000 bopd. 

(1) You must notify the Regional Su-
pervisor when your facility begins to 
process more than an average of 2,000 
bopd in a calendar month; 

(2) The flare/vent meters must meas-
ure all flared and vented gas within 5 
percent accuracy; 

(3) You must calibrate the meters 
regularly, in accordance with the man-
ufacturer’s recommendation, or at 
least once every year, whichever is 
shorter; and 
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(4) You must use and maintain the 
flare/vent meters for the life of the fa-
cility. 

(b) You must report all hydrocarbons 
produced from a well completion, in-
cluding all gas flared, gas vented, and 
liquid hydrocarbons burned, to Office 
of Natural Resources Revenue on Form 
ONRR–4054 (Oil and Gas Operations Re-
port), in accordance with 30 CFR 
1210.102. 

(1) You must report the amount of 
gas flared and the amount of gas vent-
ed separately. 

(2) You may classify and report gas 
used to operate equipment on the lease, 
such as gas used to power engines, in-
strument gas, and gas used to maintain 
pilot lights, as lease use gas. 

(3) If flare/vent meters are required 
at one or more of your facilities, you 
must report the amount of gas flared 
and vented at each of those facilities 
separately from those facilities that do 
not require meters and separately from 
other facilities with meters. 

(4) If flare/vent meters are not re-
quired at your facility: 

(i) You may report the gas flared and 
vented on a lease or unit basis. Gas 
flared and vented from multiple facili-
ties on a single lease or unit may be re-
ported together. 

(ii) If you choose to install meters, 
you may report the gas volume flared 
and vented according to the method 
specified in paragraph (b)(3) of this sec-
tion. 

(c) You must prepare and maintain 
records detailing gas flaring, gas vent-
ing, and liquid hydrocarbon burning for 
each facility for 6 years. 

(1) You must maintain these records 
on the facility for at least the first 2 
years and have them available for in-
spection by BSEE representatives. 

(2) After 2 years, you must maintain 
the records, allow BSEE representa-
tives to inspect the records upon re-
quest and provide copies to the Re-
gional Supervisor upon request, but are 
not required to keep them on the facil-
ity. 

(3) The records must include, at a 
minimum: 

(i) Daily volumes of gas flared, gas 
vented, and liquid hydrocarbons 
burned; 

(ii) Number of hours of gas flaring, 
gas venting, and liquid hydrocarbon 
burning, on a daily and monthly cumu-
lative basis; 

(iii) A list of the wells contributing 
to gas flaring, gas venting, and liquid 
hydrocarbon burning, along with gas- 
oil ratio data; 

(iv) Reasons for gas flaring, gas vent-
ing, and liquid hydrocarbon burning; 
and 

(v) Documentation of all required ap-
provals. 

(d) If your facility is required to have 
flare/vent meters: 

(1) You must maintain the meter re-
cordings for 6 years. 

(i) You must keep these recordings 
on the facility for 2 years and have 
them available for inspection by BSEE 
representatives. 

(ii) After 2 years, you must maintain 
the recordings, allow BSEE representa-
tives to inspect the recordings upon re-
quest and provide copies to the Re-
gional Supervisor upon request, but are 
not required to keep them on the facil-
ity. 

(iii) These recordings must include 
the begin times, end times, and vol-
umes for all flaring and venting inci-
dents. 

(2) You must maintain flare/vent 
meter calibration and maintenance 
records on the facility for 2 years. 

(e) If your flaring or venting of gas, 
or burning of liquid hydrocarbons, re-
quired written or oral approval, you 
must submit documentation to the Re-
gional Supervisor summarizing the lo-
cation, dates, number of hours, and 
volumes of gas flared, gas vented, and 
liquid hydrocarbons burned under the 
approval. 

§ 250.1164 What are the requirements 
for flaring or venting gas con-
taining H2S? 

(a) You may not vent gas containing 
H2S, except for minor releases during 
maintenance and repair activities that 
do not result in a 15-minute time- 
weighted average atmosphere con-
centration of H2S of 20 ppm or higher 
anywhere on the platform. 

(b) You may flare gas containing H2S 
only if you meet the requirements of 
§§ 250.1160, 250.1161, 250.1163, and the fol-
lowing additional requirements: 
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