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consecutive quarters and the LRAA for 
every monitoring location is ≤0.060 mg/ 
L for TTHM and ≤0.045 mg/L for HAA5. 

§ 141.626 Operational evaluation lev-
els. 

(a) You have exceeded the oper-
ational evaluation level at any moni-
toring location where the sum of the 
two previous quarters’ TTHM results 
plus twice the current quarter’s TTHM 
result, divided by 4 to determine an av-
erage, exceeds 0.080 mg/L, or where the 
sum of the two previous quarters’ 
HAA5 results plus twice the current 
quarter’s HAA5 result, divided by 4 to 
determine an average, exceeds 0.060 mg/ 
L. 

(b)(1) If you exceed the operational 
evaluation level, you must conduct an 
operational evaluation and submit a 
written report of the evaluation to the 
State no later than 90 days after being 
notified of the analytical result that 
causes you to exceed the operational 
evaluation level. The written report 
must be made available to the public 
upon request. 

(2) Your operational evaluation must 
include an examination of system 
treatment and distribution operational 
practices, including storage tank oper-
ations, excess storage capacity, dis-
tribution system flushing, changes in 
sources or source water quality, and 
treatment changes or problems that 
may contribute to TTHM and HAA5 
formation and what steps could be con-
sidered to minimize future 
exceedences. 

(i) You may request and the State 
may allow you to limit the scope of 
your evaluation if you are able to iden-
tify the cause of the operational eval-
uation level exceedance. 

(ii) Your request to limit the scope of 
the evaluation does not extend the 
schedule in paragraph (b)(1) of this sec-
tion for submitting the written report. 
The State must approve this limited 
scope of evaluation in writing and you 
must keep that approval with the com-
pleted report. 

§ 141.627 Requirements for remaining 
on reduced TTHM and HAA5 moni-
toring based on subpart L results. 

You may remain on reduced moni-
toring after the dates identified in 

§ 141.620(c) for compliance with this 
subpart only if you qualify for a 40/30 
certification under § 141.603 or have re-
ceived a very small system waiver 
under § 141.604, plus you meet the re-
duced monitoring criteria in 
§ 141.623(a), and you do not change or 
add monitoring locations from those 
used for compliance monitoring under 
subpart L of this part. If your moni-
toring locations under this subpart dif-
fer from your monitoring locations 
under subpart L of this part, you may 
not remain on reduced monitoring 
after the dates identified in § 141.620(c) 
for compliance with this subpart. 

§ 141.628 Requirements for remaining 
on increased TTHM and HAA5 mon-
itoring based on subpart L results. 

If you were on increased monitoring 
under § 141.132(b)(1), you must remain 
on increased monitoring until you 
qualify for a return to routine moni-
toring under § 141.625(c). You must con-
duct increased monitoring under 
§ 141.625 at the monitoring locations in 
the monitoring plan developed under 
§ 141.622 beginning at the date identi-
fied in § 141.620(c) for compliance with 
this subpart and remain on increased 
monitoring until you qualify for a re-
turn to routine monitoring under 
§ 141.625(c). 

§ 141.629 Reporting and recordkeeping 
requirements. 

(a) Reporting. (1) You must report the 
following information for each moni-
toring location to the State within 10 
days of the end of any quarter in which 
monitoring is required: 

(i) Number of samples taken during 
the last quarter. 

(ii) Date and results of each sample 
taken during the last quarter. 

(iii) Arithmetic average of quarterly 
results for the last four quarters for 
each monitoring location (LRAA), be-
ginning at the end of the fourth cal-
endar quarter that follows the compli-
ance date and at the end of each subse-
quent quarter. If the LRAA calculated 
based on fewer than four quarters of 
data would cause the MCL to be ex-
ceeded regardless of the monitoring re-
sults of subsequent quarters, you must 
report this information to the State as 
part of the first report due following 
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the compliance date or anytime there-
after that this determination is made. 
If you are required to conduct moni-
toring at a frequency that is less than 
quarterly, you must make compliance 
calculations beginning with the first 
compliance sample taken after the 
compliance date, unless you are re-
quired to conduct increased monitoring 
under § 141.625. 

(iv) Whether, based on § 141.64(b)(2) 
and this subpart, the MCL was violated 
at any monitoring location. 

(v) Any operational evaluation levels 
that were exceeded during the quarter 
and, if so, the location and date, and 
the calculated TTHM and HAA5 levels. 

(2) If you are a subpart H system 
seeking to qualify for or remain on re-
duced TTHM/HAA5 monitoring, you 
must report the following source water 
TOC information for each treatment 
plant that treats surface water or 
ground water under the direct influ-
ence of surface water to the State 
within 10 days of the end of any quarter 
in which monitoring is required: 

(i) The number of source water TOC 
samples taken each month during last 
quarter. 

(ii) The date and result of each sam-
ple taken during last quarter. 

(iii) The quarterly average of month-
ly samples taken during last quarter or 
the result of the quarterly sample. 

(iv) The running annual average 
(RAA) of quarterly averages from the 
past four quarters. 

(v) Whether the RAA exceeded 4.0 mg/ 
L. 

(3) The State may choose to perform 
calculations and determine whether 
the MCL was exceeded or the system is 
eligible for reduced monitoring in lieu 
of having the system report that infor-
mation 

(b) Recordkeeping. You must retain 
any subpart V monitoring plans and 
your subpart V monitoring results as 
required by § 141.33. 

Subpart W—Enhanced Treatment 
for Cryptosporidium 

SOURCE: 71 FR 769, Jan. 5, 2006, unless oth-
erwise noted. 

GENERAL REQUIREMENTS 

§ 141.700 General requirements. 
(a) The requirements of this subpart 

W are national primary drinking water 
regulations. The regulations in this 
subpart establish or extend treatment 
technique requirements in lieu of max-
imum contaminant levels for 
Cryptosporidium. These requirements 
are in addition to requirements for fil-
tration and disinfection in subparts H, 
P, and T of this part. 

(b) Applicability. The requirements of 
this subpart apply to all subpart H sys-
tems, which are public water systems 
supplied by a surface water source and 
public water systems supplied by a 
ground water source under the direct 
influence of surface water. 

(1) Wholesale systems, as defined in 
§ 141.2, must comply with the require-
ments of this subpart based on the pop-
ulation of the largest system in the 
combined distribution system. 

(2) The requirements of this subpart 
for filtered systems apply to systems 
required by National Primary Drinking 
Water Regulations to provide filtration 
treatment, whether or not the system 
is currently operating a filtration sys-
tem. 

(3) The requirements of this subpart 
for unfiltered systems apply only to 
unfiltered systems that timely met and 
continue to meet the filtration avoid-
ance criteria in subparts H, P, and T of 
this part, as applicable. 

(c) Requirements. Systems subject to 
this subpart must comply with the fol-
lowing requirements: 

(1) Systems must conduct an initial 
and a second round of source water 
monitoring for each plant that treats a 
surface water or GWUDI source. This 
monitoring may include sampling for 
Cryptosporidium, E. coli, and turbidity 
as described in §§ 141.701 through 
141.706, to determine what level, if any, 
of additional Cryptosporidium treat-
ment they must provide. 

(2) Systems that plan to make a sig-
nificant change to their disinfection 
practice must develop disinfection pro-
files and calculate disinfection bench-
marks, as described in §§ 141.708 
through 141.709. 

(3) Filtered systems must determine 
their Cryptosporidium treatment bin 
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