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Office of the Secretary, Interior § 2.13 

best of his/her knowledge, have or are 
likely to have responsive records. In ei-
ther case, the Bureau FOIA Officer will 
notify you of the referral in writing 
and provide the name of a contact in 
the other bureau(s) to which the refer-
ral was made. 

§ 2.11 Why is it important to send my 
request to the right office? 

The bureau and office FOIA Contacts 
listed in appendix A to this part have 
primary responsibility for responding 
to FOIA requests. Failure to send your 
request to the FOIA Contact at the ap-
propriate bureau office may delay proc-
essing, because the time limit for the 
bureau to respond will not begin to run 
until a request complying with §§ 2.8 
and 2.10 is received by the bureau office 
where the records are maintained. The 
processing of your request may be de-
layed if you send it to the Secretary of 
the Interior (or other high-level offi-
cials), the Office of Public Affairs/Com-
munications, the DOI FOIA Officer, or 
the Department/bureau’s webmaster. 

§ 2.12 When can I expect the response? 

(a) Basic time limit. Ordinarily, a bu-
reau has 20 workdays from the date of 
receipt to determine whether to grant 
or deny your FOIA request (see para-
graph (b) of this section). The bureau 
will notify you immediately upon 
reaching its decision. If you have not 
received a response within 20 work-
days, or 30 workdays if an extension 
has been taken (see § 2.13) (be sure to 
allow for mailing time), you may con-
tact the bureau to ask about the delay 
(see appendix A to this part). You also 
have the right to consider any non-
response within these time limits as a 
denial of records and file a formal ap-
peal (see § 2.28(a)(3)) or lawsuit. These 
time limits do not apply to requests for 
expedited processing (see § 2.14). 

(b) Running of basic time limit. The 20 
workday time limit begins to run when 
a request complying with the proce-
dures in §§ 2.8 and 2.10 is received by the 
FOIA contact at the bureau office that 
has the records you are seeking. This 
means that all issues regarding fees 
and the scope of your request must be 
resolved before the bureau will begin 
processing your request. 

(c) Determining the status of your re-
quest. To determine the status of your 
request, you should call, fax, or email 
the point of contact provided in the bu-
reau/office’s acknowledgment letter to 
you, referencing the FOIA control 
number assigned to your request. You 
may also contact the appropriate FOIA 
Requester Service Center. If you are 
dissatisfied with the FOIA Requester 
Service Center’s response, you may 
contact the bureau/office’s FOIA Public 
Liaison to resolve the issue. (The rel-
evant names and telephone numbers 
are listed at http://www.doi.gov/foia/liai-
son.html). 

[67 FR 64530, Oct. 21, 2002, as amended at 74 
FR 17092, Apr. 14, 2009] 

§ 2.13 When may the bureau take a 
time extension to respond to my re-
quest? 

(a) The bureau may extend the 20- 
workday time limit for 10 more work-
days when it needs to: 

(1) Search for and collect the re-
quested records from multiple offices; 
or 

(2) Search for, collect, and examine a 
voluminous amount of separate and 
distinct records sought in a single re-
quest; or 

(3) Consult with another agency hav-
ing a substantial interest in the deter-
mination of the request or with one or 
more bureaus of the Department hav-
ing substantial subject-matter interest 
in the request. 

(b) If the bureau intends to take an 
extension under this subsection, it will 
notify you in writing and provide the 
reason for the extension and the date it 
expects to make a determination on 
your request. 

(c) If an extension is necessary and 
the bureau is unable to respond to your 
request within 30 workdays, it will no-
tify you in writing when you may ex-
pect a final response and advise you of 
your appeal rights. If an extension is 
taken and you have not received a re-
sponse in 30 workdays, you may con-
sider the request denied and file an ap-
peal under § 2.28(a)(3) or file a lawsuit. 

(d) A bureau may not take an exten-
sion of time to decide whether to grant 
a request for a fee waiver. 
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