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is effective for taxable years 1982, 1983, 
and 1984. The individual may not elect 
to exclude income under section 
911(a)(1) for any taxable year before 
1988, unless he obtains consent to re-
elect under paragraph (b)(2) of this sec-
tion. 

(2) Reelection before sixth taxable year 
after revocation. If an individual re-
voked an election under paragraph 
(b)(1) of this section and within five 
taxable years the individual wishes to 
reelect the same exclusion, then the in-
dividual may apply for consent to the 
reelection. The application for consent 
shall be made by requesting a ruling 
from the Associate Chief Counsel 
(Technical), National Office, Internal 
Revenue Service, 1111 Constitution Av-
enue NW., Washington, DC 20224. In de-
termining whether to consent to re-
election the Associate Chief Counsel or 
his delegate shall consider any facts 
and circumstances that may be rel-
evant to the determination. Relevant 
facts and circumstances may include 
the following: a period of United States 
residence, a move from one foreign 
country to another foreign country 
with differing tax rates, a substantial 
change in the tax laws of the foreign 
country of residence or physical pres-
ence, and a change of employer. 

(c) Returns and extensions—(1) In gen-
eral. Any return filed before completion 
of the period necessary to qualify an 
individual for any exclusion of deduc-
tion provided by section 911 shall be 
filed without regard to any exclusion 
or deduction provided by that section. 
A claim for a credit or refund of any 
overpayment of tax may be filed, how-
ever, if the taxpayer subsequently 
qualifies for any exclusion or deduction 
under section 911. See section 6012(c) 
and § 1.6012–1(a)(3), relating to returns 
to be filed and information to be fur-
nished by individuals who qualify for 
any exclusion or deduction under sec-
tion 911. 

(d) Declaration of estimated tax. In es-
timating gross income for the purpose 
of determining whether a declaration 
of estimated tax must be made for any 
taxable year, an individual is not re-
quired to take into account income 
which the individual reasonably be-
lieves will be excluded from gross in-
come under the provisions of section 

911. In computing estimated tax, how-
ever, the individual must take into ac-
count, among other things, the denial 
of the foreign tax credit for foreign 
taxes allocable to the excluded income 
(see § 1.911–6(c)). 

(e) Effective/applicability date. This 
section applies to applications for ex-
tension of time to file returns filed 
after July 1, 2008. 

(Sec. 911 (95 Stat. 194; 26 U.S.C. 911) and sec. 
7805 (68A Stat. 917; 26 U.S.C. 7805) of the In-
ternal Revenue Code of 1954) 

[T.D. 8006, 50 FR 2976, Jan. 23, 1985, as amend-
ed by T.D. 8480, 58 FR 34885, June 30, 1993; 73 
FR 37365, July 1, 2008] 

§ 1.911–8 Former deduction for certain 
expenses of living abroad. 

For rules relating to the deduction 
for certain expenses of living abroad 
applicable to taxable years beginning 
before January 1, 1982, see 26 CFR 1.913– 
1 through 1.913–13 as they appeared in 
the Code of Federal Regulations re-
vised as of April 1, 1982. 

(Sec. 911 (95 Stat. 194; 26 U.S.C. 911) and sec. 
7805 (68A Stat. 917; 26 U.S.C. 7805) of the In-
ternal Revenue Code of 1954) 

[T.D. 8006, 50 FR 2977, Jan. 23, 1985] 

EARNED INCOME OF CITIZENS OF UNITED 
STATES 

§ 1.912–1 Exclusion of certain cost-of- 
living allowances. 

(a) Amounts received by Government 
civilian personnel stationed outside 
the continental United States as cost- 
of-living allowances in accordance with 
regulations approved by the President 
are, by the provisions of section 912(1), 
excluded from gross income. Such al-
lowances shall be considered as retain-
ing their characteristics under section 
912(1) notwithstanding any combina-
tion thereof with any other allowance. 
For example, the cost-of-living portion 
of a ‘‘living and quarters allowance’’ 
would be excluded from gross income 
whether or not any other portion of 
such allowance is excluded from gross 
income. 

(b) For purposes of section 912(1), the 
term ‘‘continental United States’’ in-
cludes only the 48 States existing on 
February 25, 1944 (the date of the en-
actment of the Revenue Act of 1943 (58 
Stat. 21)) and the District of Columbia. 
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