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Any confidential business or trade se-
cret information submitted to Treas-
ury should be clearly marked. Treasury 
will handle any subsequent request for 
information designated by an insurer 
as confidential business or trade secret 
information in accordance with Treas-
ury’s Freedom of Information Act reg-
ulations at 31 CFR Part 1. 

(d) Treasury will review and consider 
the insurer submission and other rel-
evant facts and circumstances. Unless 
otherwise extended by Treasury, with-
in 60 days after receipt of a complete 
submission, including any additional 
information requested by Treasury, 
and including any oral presentation, 
Treasury will issue a final determina-
tion of whether one insurer has a con-
trolling influence over another insurer 
for purposes of the Program. The deter-
mination shall set forth Treasury’s 
basis for its determination. 

(e) This § 50.8 supersedes the Interim 
Guidance issued by Treasury in a no-
tice published on March 27, 2003 (68 FR 
15039). 

(Approved by the Office of Management and 
Budget under control number 1505–0190) 

[68 FR 41266, July 11, 2003] 

§ 50.9 Procedure for requesting gen-
eral interpretations of statute. 

Persons actually or potentially af-
fected by the Act or regulations in this 
Part may request an interpretation of 
the Act or regulations by writing to 
the Terrorism Risk Insurance Program 
Office, Suite 2110, Department of the 
Treasury, 1425 New York Ave NW, 
Washington, DC 20220, giving a detailed 
explanation of the facts and cir-
cumstances and the reason why an in-
terpretation is needed. A requester 
should segregate and mark any con-
fidential business or trade secret infor-
mation clearly. Treasury in its discre-
tion will provide written responses to 
requests for interpretation. Treasury 
reserves the right to decline to provide 
a response in any case. Except in the 
case of any confidential business or 
trade secret information, Treasury will 
make written requests for interpreta-
tions and responses publicly available 
at the Treasury Department Library, 
on the Treasury Web site, or through 
other means as soon as practicable 
after the response has been provided. 

Treasury will handle any subsequent 
request for information that had been 
designated by a requester as confiden-
tial business or trade secret informa-
tion in accordance with Treasury’s 
Freedom of Information Act regula-
tions at 31 CFR Part 1. 

[68 FR 41266, July 11, 2003] 

Subpart B—Disclosures as 
Conditions for Federal Payment 

SOURCE: 68 FR 19306, Apr. 18, 2003, unless 
otherwise noted. 

§ 50.10 General disclosure require-
ments. 

(a) All policies. As a condition for fed-
eral payments under section 103(b) of 
the Act, the Act requires that an in-
surer provide clear and conspicuous 
disclosure to the policyholder of: 

(1) The premium charged for insured 
losses covered by the Program; and 

(2) The federal share of compensation 
for insured losses under the Program. 

(b) Policies in force on the date of en-
actment. For policies issued before No-
vember 26, 2002, the disclosure required 
by the Act must be provided within 90 
days of November 26, 2002 (no later 
than February 24, 2003). 

(c) Policies issued within 90 days of the 
date of enactment. For policies issued 
within the 90-day period beginning on 
November 26, 2002 through February 24, 
2003, the disclosure required by the Act 
must be provided at the time of offer, 
purchase, and renewal of the policy. 

(d) Policies issued more than 90 days 
after the date of enactment. For policies 
issued on or after February 25, 2003, the 
disclosure required by the Act must be 
made on a separate line item in the 
policy, at the time of offer, purchase, 
and renewal of the policy. For policies 
issued in late 2005 with coverage ex-
tending into 2006, see § 50.12(e)(2). 

[68 FR 19306, Apr. 18, 2003, as amended at 71 
FR 27570, May 11, 2006] 

§ 50.11 Definition. 

For purposes of this subpart, unless 
the context indicates otherwise, the 
term ‘‘disclosure’’ or ‘‘disclosures’’ re-
fers to the disclosure described in sec-
tion 103(b)(2) of the Act and § 50.10. The 
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term ‘‘cap disclosure’’ refers to the dis-
closure required by section 103(b)(3) of 
the Act and § 50.15. 

[73 FR 53364, Sept. 16, 2008] 

§ 50.12 Clear and conspicuous disclo-
sure. 

(a) General. Whether a disclosure is 
clear and conspicuous depends on the 
totality of the facts and circumstances 
of the disclosure. See § 50.17 for model 
forms. 

(b)(1) Description of premium. An in-
surer may describe the premium 
charged for insured losses covered by 
the Program as a portion or percentage 
of an annual premium, if consistent 
with standard business practice. An in-
surer may not describe the premium in 
a manner that is misleading in the con-
text of the Program, such as by charac-
terizing the premium as a ‘‘surcharge.’’ 

(2) Premium to reflect definition of act 
of terrorism. If an insurer makes an ini-
tial offer of coverage, or offers to renew 
an existing policy on or after December 
26, 2007, the disclosure provided to the 
policyholder must reflect the premium 
charged for insured losses covered by 
the Act, consistent with the definition 
of an act of terrorism as amended by 
the Terrorism Risk Insurance Program 
Reauthorization Act of 2007, Public 
Law 110–160, 121 Stat. 1839. 

(c) Method of disclosure. An insurer 
may provide disclosures using normal 
business practices, including forms and 
methods of communication used to 
communicate similar policyholder in-
formation to policyholders. 

(d) Use of producer. If an insurer nor-
mally communicates with a policy-
holder through an insurance producer 
or other intermediary, an insurer may 
provide disclosures through such pro-
ducer or other intermediary. If an in-
surer elects to make the disclosures 
through an insurance producer or other 
intermediary, the insurer remains re-
sponsible for ensuring that the disclo-
sures are provided by the insurance 
producer or other intermediary to pol-
icyholders in accordance with the Act. 

(e) Demonstration of compliance. (1) An 
insurer may demonstrate that it has 
satisfied the requirement to provide 
clear and conspicuous disclosure as de-
scribed in § 50.10 through use of appro-
priate systems and normal business 

practices that demonstrate a practice 
of compliance. 

(2) If an insurer made available cov-
erage for insured losses in a new policy 
or policy renewal in Program Year 3 
for coverage becoming effective in Pro-
gram Year 4, but did not provide a dis-
closure at the time of offer, purchase 
or renewal, then the insurer must be 
able to demonstrate to Treasury’s sat-
isfaction that it has provided a disclo-
sure as soon as possible following Janu-
ary 1, 2006. 

(3) If an insurer made available cov-
erage for insured losses in a new policy 
or policy renewal in 2007 or in the first 
three months of 2008 for coverage be-
coming effective in 2008, but did not 
provide a disclosure at the time of 
offer, purchase or renewal of the pol-
icy, then the insurer must be able to 
demonstrate to Treasury’s satisfaction 
that it has provided a disclosure as 
soon as possible following January 1, 
2008. 

(f) Certification of compliance. An in-
surer must certify that it has complied 
with the requirement to provide disclo-
sure to the policyholder on all policies 
that form the basis for any claim that 
is submitted by an insurer for federal 
payment under the Program. 

[68 FR 19306, Apr. 18, 2003, as amended at 68 
FR 59727, Oct. 17, 2003; 71 FR 27570, May 11, 
2006; 73 FR 53364, Sept. 16, 2008] 

§ 50.13 Offer, purchase, and renewal. 
An insurer is deemed to be in compli-

ance with the requirement of providing 
disclosure ‘‘at the time of offer, pur-
chase, and renewal of the policy’’ under 
§ 50.10(c) and (d) if the insurer: 

(a) Makes the disclosure no later 
than the time the insurer first for-
mally offers to provide insurance cov-
erage or renew a policy for a current 
policyholder; and 

(b) Makes clear and conspicuous ref-
erence back to that disclosure, as well 
as the final terms of terrorism insur-
ance coverage, at the time the trans-
action is completed. 

§ 50.14 Separate line item. 
An insurer is deemed to be in compli-

ance with the requirement of providing 
disclosure on a ‘‘separate line item in 
the policy’’ under § 50.10(d) if the in-
surer makes the disclosure: 
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(a) On the declarations page of the 
policy; 

(b) Elsewhere within the policy itself; 
or 

(c) In any rider or endorsement, or 
other document that is made a part of 
the policy. 

[68 FR 59727, Oct. 17, 2003] 

§ 50.15 Cap disclosure. 

(a) General. Under section 103(e)(2) of 
the Act, if the aggregate insured losses 
exceed $100,000,000,000 during any Pro-
gram Year, the Secretary shall not 
make any payment for any portion of 
the amount of such losses that exceeds 
$100,000,000,000, and no insurer that has 
met its insurer deductible shall be lia-
ble for the payment of any portion of 
the amount of such losses that exceeds 
$100,000,000,000. 

(b) Other requirements. As a condition 
for federal payments under section 
103(b) of the Act, in the case of any pol-
icy that is issued after December 26, 
2007, an insurer must provide clear and 
conspicuous disclosure to the policy-
holder of the existence of the 
$100,000,000,000 cap under section 
103(e)(2). The cap disclosure must be 
made at the time of offer, purchase, 
and renewal of the policy. 

(c) Demonstration of compliance. For 
policies issued after December 26, 2007, 
if an insurer does not provide a cap dis-
closure by the time of the first offer, 
purchase or renewal of the policy after 
December 26, 2007, then the insurer 
must be able to demonstrate to Treas-
ury’s satisfaction that it has provided 
the disclosure as soon as possible fol-
lowing December 26, 2007. 

(d) Other applicable rules. The rules in 
§ 50.12(a), (c), (d), (e)(1), and (f) (relating 
to clear and conspicuous disclosure) 
and in § 50.13 (relating to offer, pur-
chase, and renewal) apply to the cap 
disclosure. 

[73 FR 53364, Sept. 16, 2008] 

§ 50.17 Use of model forms. 

(a) Policies in force on the date of en-
actment. (1) An insurer that is required 
to make the disclosure under § 50.10(b) 
and that makes no change in the exist-
ing premium, is deemed to be in com-
pliance with the disclosure require-

ment if it uses NAIC Model Disclosure 
Form No. 2. 

(2) An insurer that is required to 
make the disclosure under § 50.10(b) and 
that makes a change in the existing 
premium, is deemed to be in compli-
ance with the disclosure requirement if 
it uses NAIC Model Disclosure Form 
No. 1. Such an insurer may also use the 
same NAIC Model Disclosure Form No. 
1 to comply with the notice require-
ment of section 105(c) of the Act. See 
§ 50.18. 

(b) Policies issued within 90 days of the 
date of enactment. An insurer that is re-
quired to make the disclosure under 
§ 50.10(c) is deemed to be in compliance 
with the disclosure requirement if it 
uses either NAIC Model Disclosure 
Form No. 1 or NAIC Model Disclosure 
Form No. 2, as long as the form used is 
modified as appropriate for the par-
ticular policy. 

(c) Policies issued more than 90 days 
after the date of enactment. An insurer 
that is required to make the disclosure 
under § 50.10(d) may continue to use 
NAIC Model Disclosure Form No. 1 or 
NAIC Model Disclosure Form No. 2 if 
appropriate, or other disclosures that 
meet the requirements of §§ 50.10(a) and 
50.14 may be developed. 

(d) Not exclusive means of compliance. 
An insurer is not required to use NAIC 
Model Disclosure Form No. 1 or NAIC 
Model Disclosure Form No. 2 to satisfy 
the disclosure requirement. An insurer 
may use other means to comply with 
the disclosure requirement, as long as 
the disclosure comports with the re-
quirements of the Act. 

(e) Cap disclosure. An insurer may use 
NAIC Model Disclosure Form No. 1 or 
NAIC Model Disclosure Form No. 2 
dated December 19, 2007, or as subse-
quently modified in accordance with 
paragraph (f) of this section, to satisfy 
the cap disclosure requirement, or an-
other disclosure that meets the re-
quirements of § 50.15 may be developed. 

(f) Definitions. For purposes of this 
section, references to NAIC Model Dis-
closure Form No. 1 and NAIC Model 
Disclosure Form No. 2 refer to such 
forms as were in existence on April 18, 
2003, or as subsequently modified by 
the NAIC, provided Treasury has stated 
that usage by insurers of the subse-
quently modified forms is deemed to 

VerDate Sep<11>2014 13:10 Oct 04, 2016 Jkt 238128 PO 00000 Frm 00403 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\238128.XXX 238128eh
ie

rs
 o

n 
D

S
K

5V
P

T
V

N
1P

R
O

D
 w

ith
 C

F
R



394 

31 CFR Subtitle A (7–1–16 Edition) § 50.18 

satisfy the disclosure requirements of 
the Act and the insurer uses the most 
current forms that are available at the 
time of disclosure. These forms may be 
found on the Treasury Web site at 
http://www.treasury.gov/trip. 

[68 FR 19306, Apr. 18, 2003, as amended at 71 
FR 27570, May 11, 2006; 73 FR 53364, Sept. 16, 
2008] 

§ 50.18 Notice required by reinstate-
ment provision. 

(a) Nullification of terrorism exclusion. 
Any terrorism exclusion in a contract 
for property and casualty insurance 
that was in force on November 26, 2002, 
is void to the extent it excludes losses 
that would otherwise be insured losses. 

(b) Reinstatement of terrorism exclu-
sion. Notwithstanding paragraph (a) of 
this section, an insurer may reinstate a 
preexisting provision in a contract for 
property and casualty insurance that 
was in force on November 26, 2002, and 
that excludes coverage for an act of 
terrorism only if: 

(1) The insurer has received a written 
statement from the insured that af-
firmatively authorizes such reinstate-
ment; or 

(2) The insurer provided notice at 
least 30 days before any such reinstate-
ment of the increased premium for 
such terrorism coverage and the rights 
of the insured with respect to such cov-
erage, including the date upon which 
the exclusion would be reinstated if no 
payment is received, and the insured 
fails to pay any increased premium 
charged by the insurer for providing 
such terrorism coverage. 

[68 FR 19306, Apr. 18, 2003, as amended at 68 
FR 59727, Oct. 17, 2003] 

§ 50.19 General disclosure require-
ments for State residual market in-
surance entities and State worker’s 
compensation funds. 

(a) Policies in force on October 17, 2003, 
or renewed or issued on or before January 
15, 2004. For policies in force on Octo-
ber 17, 2003, or renewed or issued on or 
before January 15, 2004, the disclosure 
required by section 103(b) of the Act as 
a condition for Federal payment is 
waived for those State residual market 
insurance entities and State workers’ 
compensation funds that since Novem-
ber 26, 2002, have not provided disclo-

sures to policyholders, until January 
15, 2004, after which disclosures are to 
be made to policyholders for policies 
then in force and subsequently issued. 

(b) Residual Market Mechanism Disclo-
sure. A State residual market insur-
ance entity or State workers’ com-
pensation fund may provide the disclo-
sures required by this subpart B to pol-
icyholders using normal business prac-
tices, including forms and methods of 
communication used to communicate 
similar policyholder information to 
policyholders. The disclosures may be 
made by the State residual market in-
surance entity or State workers’ com-
pensation fund itself, the individual in-
surers that participate in the State re-
sidual market insurance entity or a 
State workers’ compensation fund, or 
its servicing carriers. The ultimate re-
sponsibility for ensuring that the dis-
closure requirements have been met 
rests with the insurer filing a claim 
under the Program. 

(c) Other requirements. Except as pro-
vided in this section, all other disclo-
sure requirements set out in this sub-
part B apply to State residual insur-
ance market entities and State work-
ers’ compensation funds. 

(d) Prior safe harbor superseded. This 
section supersedes the disclosure safe 
harbor provisions found at paragraph 
C.4 of the Interim Guidance issued by 
Treasury in a notice published on De-
cember 18, 2002, and published at 67 FR 
78864 (December 26, 2002). 

[68 FR 59719, Oct. 17, 2003] 

Subpart C—Mandatory 
Availability 

SOURCE: 68 FR 19307, Apr. 18, 2003, unless 
otherwise noted. 

§ 50.20 General mandatory availability 
requirements. 

(a) Transition Period and Program 
Years 1 and 2—period ending December 
31, 2004. Under section 103(c) of the Act 
(unless the time is extended by the 
Secretary as provided in that section) 
during the period beginning on Novem-
ber 26, 2002 and ending on December 31, 
2004 (the last day of Program Year 2), 
an insurer must: 
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