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Oaths

§ 1. In General; Administering the Oath
§ 2. Absent Members and the Oath; Use of Deputies
§ 3. Challenging the Right To Be Sworn
§ 4. Oaths Relating to Classified Information

Research References
1 Hinds §§ 6–22
6 Cannon §§ 127–185
1 Deschler Ch 2 §§ 5, 6
Manual §§ 197–206
U.S. Const. art. I § 5, art. VI clause 3

§ 1. In General; Administering the Oath

Generally

The Constitution requires that every Senator and every Representative
swear or affirm to uphold the Constitution of the United States. U.S. Const.
art. VI clause 3. The form of the oath and the procedure for its administra-
tion is regulated by statute. 2 USC § 25. Form of oath, see 5 USC § 3331
and Manual § 197.

Until a Member-elect has subscribed to the oath, he does not enjoy all
the rights and prerogatives of a Member of Congress. Deschler Ch 2 § 2.1.
Members who have not taken the oath are not entitled to vote (8 Cannon
§ 3122) or introduce bills (Manual § 300). However, unsworn Members have
participated at the beginning of a session in organizational business, such
as the election of the Speaker. 1 Hinds § 224. Although a Member has been
named to a committee before taking the oath (4 Hinds § 4483) under the
modern practice the election of such a Member to a standing committee may
be made effective only upon being sworn. See H. Res. 26, H. Res. 27, Jan.
6, 1983.

In the early practice of the House, it was the custom to administer the
oath by state delegations. Beginning with the 71st Congress, however, Mem-
bers-elect have been sworn in en masse. 6 Cannon § 8. Under this practice,
the Speaker, on opening day, administers the oath of office to all Members-
elect at one time, although a Member-elect whose right to take the oath has
been challenged may be asked to stand aside. 93–1, Jan. 3, 1973, p 15; 94–
1, Jan. 14, 1975, p 19. A Member-elect who does not take the oath of office
on opening day may appear in the well, in response to the Speaker’s invita-
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tion, and take the oath. 92–1, Jan. 25, 1971, p 229; 92–1, Feb. 1, 1971, p
1257. Included among those to whom the Speaker administers the oath are
Delegates-elect and the Resident Commissioner from Puerto Rico (93–1,
Jan. 3, 1973, p 15), and Members-elect elected to fill vacancies (92–2, Apr.
10, 1972, p 11865; 96–1, Apr. 9, 1979, pp 7744, 7745).

Credentials as Basis for Taking Oath

Although the Clerk will not as a general rule enroll Members-elect who
appear without certificates of election, the House itself may authorize the
administration of the oath to Members-elect who appear without appropriate
formal credentials. 1 Hinds §§ 162–168, 553–564. For example, a Member-
elect may be sworn on the basis of letters or telegrams from the executive
department of the state of representation, attesting as to his due election. See
Deschler Ch 2 §§ 3.1–3.4. And the House may authorize the administration
of the oath where credentials have not yet arrived, pursuant to a statement
by another Member-elect or a state official that the election in issue is nei-
ther contested nor questioned. Deschler Ch 2 § 3. Such authorization is pro-
vided by unanimous consent. 86–2, Mar. 11, 1960, p 5294; 92–2, Apr. 11,
1972, p 12172; 95–2, Feb. 21, 1978, p 3853. Unofficial state communica-
tions declaring the results of the election may be laid before the House be-
fore the unanimous-consent request for the administration of the oath. 97–
2, July 15, 1982, p 16332.

Authorization by Resolution

The administration of the oath may be authorized by resolution after a
challenge to the right to be sworn has been made. Such resolutions have
included provisions collateral to the actual administration of the oath, such
as a condition that the final right to the seat be referred to a committee.
Deschler Ch 2 § 5.

Failure or Refusal to Take the Oath

Members-elect entitled to take the oath may decline it by resigning be-
fore taking a seat (2 Hinds §§ 1230–1234), since membership cannot be im-
posed on one without his consent. A Member-elect may be permitted to
defer his taking of the oath, without declining his seat, until such time as
questions regarding his qualifications are resolved. Deschler Ch 2 § 5. But
where a Member-elect fails to appear to take the oath, the House may by
resolution provide that if he fails to appear to take the oath by a certain
date, the seat will be declared vacant. 90–1, Mar. 1, 1967, p 4997.
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Precedence

The administration of the oath is a matter of high privilege. The oath
may be administered before the reading of the Journal (1 Hinds § 172), and
takes precedence of a motion to amend the Journal (1 Hinds § 171). It has
been held in order to administer the oath during a roll call (97–1, Jan. 22,
1981, p 693), in the absence of a quorum (1 Hinds § 174), or on Calendar
Wednesday (6 Cannon § 22). The administration of the oath is in order even
after the previous question has been ordered on a pending matter. 91–1, Oct.
3, 1969, p 28487; 97–1, Jan. 5, 1981, p 103. And debate on a resolution
reported from the Committee on Rules may be interrupted to allow a new
Member to take the oath of office. 88–1, Dec. 24, 1963, p 25526.

§ 2. Absent Members and the Oath; Use of Deputies

The Speaker, or a deputy named by him, may be authorized by resolu-
tion to administer the oath of office to a Member-elect absent because of
his illness (92–1, Jan. 22, 1971, p 144; 93–1, Jan. 3, 1973, p 28; 94–1, Jan.
14, 1975, p 33), or because of some illness in his family (98–1, Jan. 3,
1983, pp 51, 52). The resolution may authorize the administration of the
oath at some location other than the House. 1 Hinds § 170; 6 Cannon § 14.
Persons who may be designated by the Speaker to administer the oath to
an absent Member-elect include another Member (87–1, Jan. 3, 1961, p 26),
a state or county judge (92–1, Jan. 22, 1971, p 144; 93–1, Jan. 3, 1973,
p 28), or a federal district court judge (97–1, Jan. 5, 1981, p 114). The dep-
uty so designated reports thereon to the House (92–1, Jan. 22, 1971, p 145;
96–1, Jan. 24, 1979, p 976), which report may take the form of a letter from
the deputy designated by the Speaker (86–1, Jan. 12, 1959, p 559).

§ 3. Challenging the Right To Be Sworn

Generally

Any Member-elect may challenge the right of any other Member-elect
to be sworn when the Speaker directs the membership-elect to rise to take
the oath of office. Deschler Ch 2 § 6. The fact that the challenging party
has not himself been sworn is no bar to his right to invoke this procedure.
1 Hinds § 141. He must base his challenge either on his own responsibility
as a Member-elect or on specified facts or documents. Deschler Ch 2 § 6.2.
Such challenges are generally directed at a single Member-elect, but in sev-
eral instances the challenge has been directed against an entire state delega-
tion. 1 Hinds §§ 457, 460–462; Deschler Ch 2 § 6.4. The authority to chal-
lenge the right of a Member-elect to be sworn is based on the U.S. Constitu-
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tion, which designates the House as the sole judge of the elections, returns,
and qualifications of Members. U.S. Const. art. I § 5 clause 1. Generally,
see ELECTION OF MEMBERS.

Procedure

When a challenge is proposed, the Speaker asks the challenged Member
not to rise to take the oath en masse with the rest of the membership. The
House and not the Speaker determines the action to be taken in such cases.
Deschler Ch 2 § 6.1; Manual § 199. Debate on the right of the Member-elect
to be sworn is not in order until after the remaining Members have been
sworn. Deschler Ch 2 § 6.3. The pendency of a challenge does not preclude
the entertainment of other business before the House, and all other organiza-
tional business may completed before a challenge is resolved. 1 Hinds § 474;
Deschler Ch 2 § 6.

Several courses of action are open to the House in disposing of a chal-
lenge. First, the House may simply seat a Member by authorizing the ad-
ministration of the oath pursuant to a resolution determining the right to the
seat. Deschler Ch 2 § 6.5. Second, the House may by resolution authorize
the administration of the oath based on the Member-elects prima facie right
to the seat, but at the same time refer the determination of his final right
to committee. 1 Hinds §§ 528–534. Finally, the House may by resolution
refer the prima facie as well as the final right to the seat to committee, with-
out authorizing the administration of the oath. Deschler Ch 2 §§ 6.6, 6.7.

Resolutions relating to the right of a challenged Member-elect to be
sworn are privileged. 90–1, Mar. 1, 1967, p 4997. The resolution is open
to amendment where the House has not ordered the previous question there-
on. 91–1, Jan. 3, 1969, pp 15, 22–25. The challenged Member-elect may,
by unanimous consent, be permitted to participate in debate on the resolu-
tion. 90–1, Jan. 10, 1967, pp 15, 23. The time for debate on the resolution
may be extended by unanimous consent. 90–1, Mar. 1, 1967, p 4997.

As to the procedure to be followed in contested elections, see ELECTION

CONTESTS AND DISPUTES.

§ 4. Oaths Relating to Classified Information

In 1995, a new provision was added to the Code of Official Conduct—
Rule XLIII of the House rules. The new provision, clause 13, prescribes an
oath to be executed by all Members, officers and employees of the House
before obtaining access to classified information:

I do solemnly swear (or affirm) that I will not disclose any classified
information received in the course of my service with the House of Rep-
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resentatives, except as authorized by [the] House of Representatives or in
accordance with its rules. Manual § 939.
The Committee on Standards of Official Conduct has interpreted this

clause as applying to classified information provided by ‘‘any person,’’ not
merely to data furnished by the House or by the executive branch. Memo-
randum For All Members, Officers and Employees, July 12, 1995.
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