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as to the reception thereof (IV, 3350–3356). But under the present practice 
such procedure does not occur. 

SEC. XX—MOTION 

When a motion has been made, it is not to be 
put to the question or debated until 
it is seconded. Scob., 21. 

It is then, and not till then, in possession of 
the House, and can not be withdrawn but by 
leave of the House. It is to be put into writing, 
if the House or Speaker require it, and must be 
read to the House by the Speaker as often as 
any Member desires it for his information. 2 
Hats., 82. 

The House has long since dispensed with the requirement of a second 
for ordinary motions (clause 1 of rule XVI; V, 5304); and the requirement 
of a second for a motion to suspend the rules was eliminated in the 102d 
Congress (H. Res. 5, Jan. 3, 1991, p. 39). Clause 2 of rule XVI provides 
further that a motion may be withdrawn before decision or amendment 
(see § 904, infra); and clause 1 of the same rule provides that the motion 
shall be reduced to writing on the demand of any Member (see § 902, infra). 
In the practice of the House, when a paper on which the House is to vote 
has been read once, the reading may not be required again unless the 
House shall order it read (V, 5260). 

It might be asked whether a motion for ad-
journment or for the orders of the 
day can be made by one Member 
while another is speaking? It can 

not. When two Members offer to speak, he who 
rose first is to be heard, and it is a breach of 
order in another to interrupt him, unless by call-
ing him to order if he departs from it. And the 
question of order being decided, he is still to be 
heard through. A call for adjournment, or for the 
order of the day, or for the question, by gentle-
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men from their seats, is not a motion. No motion 
can be made without rising and ad-
dressing the Chair. Such calls are 
themselves breaches of order, 
which, though the Member who has 

risen may respect, as an expression of impa-
tience of the House against further debate, yet, 
if he chooses, he has a right to go on. 

The practice of the House has modified the principle that the Member 
who rises first is to be recognized (clause 2 of rule XVII); but in other 
respects the principles of this paragraph are in force. 

SEC. XXI—RESOLUTIONS 

When the House commands, it is by an 
‘‘order.’’ But fact, principles, and 
their own opinions and purposes, 
are expressed in the form of resolu-
tions. 

A resolution for an allowance of money to the 
clerks being moved, it was objected to as not in 
order, and so ruled by the Chair; but on appeal 
to the Senate (i.e., a call for their sense by the 
President, on account of doubt in his mind, ac-
cording to clause 5 of rule XXII) the decision 
was overruled. Jour., Senate, June 1, 1796. I 
presume the doubt was, whether an allowance of 
money could be made otherwise than by bill. 

In the modern practice concurrent resolutions have been developed as 
a means of expressing fact, principles, opinions, and 
purposes of the two Houses (II, 1566, 1567). Joint com-
mittees are authorized by resolutions of this form (III, 
1998, 1999), and they are used in authorizing correc-

tion of bills agreed to by both Houses (VII, 1042), amendment of enrolled 
bills (VII, 1041), amendment of conference reports (VIII, 3308), requests 
for return of bills sent to the President (VII, 1090, 1091), authorizing the 
printing of certain enrolled bills by hand in the remaining days of a session 
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